szerző

Pioneer: A 200 napos mozgóátlagnál eldőlhet a piacok iránya

Pálinkás Ervin
2012. május 29. 05:00    
nyomtatás
 
Pioneer Alapkezelő

"Előző havi ajánlónkban a magyar kockázatos eszközök felülsúlyozása mellett érveltünk (részvényekbe és kötvényekbe átsúlyozás a likvid eszközökből), miközben a többiek súlyait nem piszkáltuk. Nos ami az egyik oldalon szépen teljesített, hisz a forint 284-ig erősödött, az OTP 3900 forint fölé kúszott a hozamszint pedig nagyot csökkent, az a másik oldalon kevésbé jött be. Úgy is fogalmazhatnánk azoknak lett igaza, akik a sell in may and go away taktikát javasolták. Leginkább a politikai kockázatok megítélésében tévedtünk, ugyanis miközben a magyar gazdaságpolitikai kockázatok mérséklődni látszanak, addig a globális kockázatok inkább emelkednek. A francia elnökválasztás (mindenféle, nemcsak a mérsékelt) baloldali előretörése sajnos nem piacerősítő megoldásokat vetít előre. Nem is beszélve a görög politikai erőviszonyok alakulásáról. Egyre inkább az adósságot kinőni és nem visszafizetni óhajtó hangok erősödnek, ami aggasztó.

Pioneer: A 200 napos mozgóátlagnál eldőlhet a piacok iránya


Ugye pl. Magyarország esetében is ez volt a szlogen aztán valahogy mégis az évente nagyítóval is alig látszó növekedés a GDP 55-ről 80%-ára ugró adósságemelkedés árán valósult meg. A magyar eszközök relatív felülteljesítése tehát globálisan romló hangulatban valósult meg, ami total return alapon meglehetősen sovány vigasz, különösen úgy, hogy a magyar eszközöket is elérte a május közepére kiteljesedő nemzetközi bizonytalanság. Továbbra is fenntartjuk azt a véleményünket, hogy a magyar eszközöknek segíteni fognak az elkövetkező hónap során várhatóan megvalósuló EU-s és IMF-es döntések, így azok relatív felülsúlyozását fenntartjuk, sőt a kötvényekben kicsit még növeljük is.

Technikai alapon kulcsszintekhez értünk a fontosabb fejlett piaci indexek esetében. A korábban rég lehagyottnak gondolt 200 napos mozgóátlagok felülről megközelítésre kerültek, ami roppant kellemetlen, hisz a tavaly augusztusi pánik is akkor durvult be, amikor a 200 napos mozgóátlag letört. Az elkövetkező hetek sorsdöntőek lehetnek, ugyanis hiába olcsók fundamentálisan a részvénypiacok, hiába az egészséges gyorsjelentések (igen, még a magyar cégek körében is) ha a hírfolyam olyan kontextusokat produkál ami további esést indukál akkor nagyon rázós időszaknak nézünk elébe.

A túlzott óvatosságot kerülnénk, hisz továbbra is igaz, hogy a monetáris lazítás eszközei még mindig a jegybankok rendelkezésére állnak, a fundamentális mutatók is erősek, valamint a vastagon negatív reálhozamot biztosító fejlett piaci kötvények se kínálnak valami vonzó befektetési alternatívát. Ugyanakkor vigyázó stop-loss-ainkat a 200 napos mozgóátlagok közelében elhelyezzük, arra az esetre ha mégis valamiféle vészforgatókönyv valósul meg. Ha a piacok a 200 napos mozgóátlagról fordulnak, akkor a fejlett piacok fognak először megindulni, így azokra helyezünk nagyobb súlyt és a fejlődő piaci kitettséget mérsékeljük."

Pioneer: A 200 napos mozgóátlagnál eldőlhet a piacok iránya


Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Tematikus cikk

Villámgyorsan megszárad a kéz: felejtsd el a sort a mosdóban (x)

Több mint 1000 vendég törölheti szárazra kezeit pillanatok alatt. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium