szerző

Íme a világ valaha élt 10 leggazdagabb bűnözője

2017. június 17. 07:03    
nyomtatás
 
A történelem tíz leggazdagabb bűnözője hihetetlen vagyont szedett össze drogcsempészettel, ingatlanpiaci svindlikkel, terrorizmussal és szeszcsempészettel, összesen mai értéken mintegy 80 milliárd dollárnyi összegért felelt ez a tucatnál is kevesebb ember. Fényűző életüket viszont többnyire nem sokáig élvezhették, hiszen szinte mind viszonylag fiatalon, golyóval a fejükben vagy a börtönben végezték, ami intő jel lehet bárkinek, aki ilyen módon akar meggazdagodni. Bemutatjuk, kik a történelem leggazdagabb gonosztevői.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások


10.-8.

 1 2 3 következő oldal  >

10. Joaquín Guzmán Loera - 1 milliárd dollár


Íme a világ valaha élt 10 leggazdagabb bűnözője

AFP PHOTO/INTERIOR MINISTRY OF MEXICO

"El Chapo", avagy "A Köpcös" a világ jelenleg élő egyik leggazdagabb bűnözője, aki a történelem egyik legnagyobb mexikói drogbirodalmát, a Sinaloa kartellt vezette, sőt egyesek szerint vezeti a mai napig is a rácsok mögül. A tengeralattjárókkal és repülőkkel is felszerelt drogbirodalom távirányításában Guzmán jelentős tapasztalatot szerezhetett, hiszen 1993-ban és 2014-ben is börtönbe küldték, azonban mindkét alkalommal megszökött, először 2001-ben, majd 2015-ben. Tavaly a mexikói rendőrség a haditengerészetet segítségével kapta el harmadszorra, egy hosszabb lövöldözés után sikeresen rács mögé küldték a Köpcöst. Idén januárban adták ki az Egyesült Államoknak, ahol még zajlik a tárgyalása.

A Forbes 1 milliárd dollárra becsüli a drogbáró személyes vagyonát (miközben birodalmának éves bevételét 3 milliárd dollárra teszik), de más becslések ennél jelentősen nagyobb, 5 milliárdos vagyonról szólnak.

9. Al Capone - 1,3 milliárd dollár


Íme a világ valaha élt 10 leggazdagabb bűnözője

Fotó: Wide World Photos, Chicago Bureau (Federal Bureau of Investigation) / Wikimedia Commons


Al Capone ("a Sebhelyesarcú") talán a történelem leghíresebb amerikai gengsztere volt, aki a '20-as, '30-as években élte fénykorát. Olasz bevándorlók gyermekeként építette fel a szesztilalom idején a chicagói maffiát, mindössze húszéves volt, amikor belekóstolt a bűnözés világába. 26 évesen már egy Kanadáig nyúló illegális szeszbirodalmat vezetett, nem riadt vissza a fényes nappal történő, nyílt utcán való leszámolásoktól, merényletektől sem, hogy céljait elérje. Bár Capone imádta a drága csecsebecséket, rengeteget adakozott, ezért valóságos népi hősként tisztelték.

Karrierjének végül 1929-es letartóztatása vetett véget, 1932-ben ítélték el, csak adócsalást sikerült rábizonyítani. A börtönben azonban rendkívül rosszul bántak a szifilisszel, kankóval és kokainfüggőséggel küzdő maffiavezérrel, az Alcatrazban le is szúrták. Bár kiengedték 1939-ben, Capone nem vette vissza az irányítást a chicagói maffia fölött, főleg mentális leépülése miatt, számos betegség után végül szívrohamban halt meg 1947-ben.

Nehéz felbecsülni Al Capone személyes vagyonát; az Investopedia mai értéken 1,3 milliárd dollárról ír, az 1920-as évek végén évente 1,5 milliárd dollárt termelt mai értéken a maffiózó bűnbirodalma.

8. Ishii Susumu- 1,5 milliárd dollár


Susumu a japán birodalmi hadseregben kezdte meg a karrierjét a második világháborúban, egy öngyilkos torpedót (kaiten) kellett volna belevezetnie egy amerikai hadihajóba, de sosem került sor a bevetésre. A háború után belépett a jakuzába, az Inagawa-kai helyettes vezetője lett, amíg be nem zárták szerencsejáték-csalásért 1978-ban. Miután 1984-ben kiengedték a börtönből, a kegyetlenségéről híres Susumu üzleti modellt váltott: átalakította a jakuza imidzsét is, törekedett arra, hogy ha lehet, inkább ne használjon erőszakot üzleti érdekeinek érvényesítéséhez. A japán buborékot kihasználva ingatlanpiaci csalásokon, svindliken és hiteleken keresztül egy körülbelül négymilliárd dollár értékű üzleti birodalmat épített fel, amelyben Prescott Bush, George H. W. Bush elnök testvére is dolgozott tanácsadóként.

Egy ideig a világ leggazdagabb bűnözőjeként tartották számon, majd miután a japán lufi kipukkadt a '90-es évek elején, a jakuzavezér visszavonult, majd 1991-ben meghalt. Egyes becslések szerint személyes vagyona mai értéken körülbelül 1,5 milliárd dollárt tett ki.

Ez a cikk folytatódik:

1. 10.-8.
2. 7.-5.
3. 4.-1.
 1 2 3 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Értékpapír portfóliókezelő-elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium