Raiffeisen: az amerikai politika szolgáltatja a show-t

Lencsés Gyula
2017. január 30. 16:20    
nyomtatás
 
Raiffeisen Alapkezelő

"Továbbra is az amerikai politika szolgáltatja a show-t a nemzetközi híráramban. Donald Trump beiktatása után lassan meg fogjuk kapni a választ arra, hogy az új elnök terveiben vajon a növekedést ösztönző dereguláció és költségvetési lazítás vagy a negatív hatásokkal járó kereskedelemkorlátozó, protekcionalista intézkedések fognak-e elsőbbséget élvezni. Azt mindenesetre érdemes megjegyezni, hogy azok jórésze, akiket eddig az elnök magas kormányzati pozícióba javasolt, tekintélyes üzleti életbeli tapasztalattal rendelkeznek, de fontos lehet az is, hogy Trump első döntései közé tartozott, hogy az Egyesült Államok kivonul a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodásból. A kabinet ilyen összetétele arra utal, hogy az amerikai vállalati szektor érdekei tényleg hangsúlyosan megjelenhetnek majd a gazdaságpolitika irányításában, ami jelentős változás az elmúlt nyolc év szabályzáspárti demokrata kormányzása után. Ez elsősorban a válság óta szabályozói össztűz alatt lévő bankszektornak lehet majd pozitív, amit egyébként az érintett cégek részvényárfolyamának közelmúltbeli alakulása is tükröz. A költségvetési lazítással kapcsolatban szkeptikusabbak vagyunk, a republikánus törvényhozás jelentős része nem igazán híve a hiány növelésének, emiatt kockázatokat látunk a piaci várakozások teljesítésével kapcsolatban, ez negatív fejlemény lenne a részvénypiacok, míg pozitív a kötvénypiac szempontjából.

Raiffeisen: az amerikai politika szolgáltatja a show-t


A jegybankok felől komoly történés nem volt a héten, az Európai Központi Bank kamatdöntő ülésén változtatási döntés nem volt, az ülést követő sajtótájékoztatón Mario Draghi jegybankelnök nyilatkozata inkább a további monetáris lazítást irányába mutatott, legalábbis a piaci várakozásokhoz képest.

Ezt a bizonytalanságot tükrözik a piacok is, legalábbis abban, hogy a főbb részvénypiacok inkább oldalaztak. Igaz ez a S&P500-ra és a DAX-ra is. A kötvénypiacok inkább gyengültek, a december közepe óta tartó korrekció megállt és visszafordult az amerikai hozamgörbén, a német hozamok pedig tovább folytatták az éve eleje óta tartó emelkedésüket, immár 0,4% fölé ért a tízéves hozam, és hasonló tendenciák voltak az eurózóna perifériás állampapírpiacain is.

A magyar részvénypiac is követte a fejletteket, a nemrég elért csúcsok alatt oldalazott az index az elmúlt héten. A magyar hozamgörbe a hosszabb lejáratokon nagyrészt visszaadta a december végén, főként a hazai piac sajátosságainak köszönhetően kialakult rally eredményeit, azonban a görbe rövid végét, és a bankközi pénzpiaci kamatokat továbbra is lent tartják a Magyar Nemzeti Bank likviditásfokozó intézkedései."

Raiffeisen: az amerikai politika szolgáltatja a show-tAz eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldásokElőző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium