szerző

Raiffeisen: célszerű óvatosnak maradni

Miklós Csaba
2016. február 29. 17:03    
nyomtatás
 
Raiffeisen Alapkezelő:

"Február végén egy medvepiaci korrekciót láthattunk a részvénypiacokon, amelyet az átmeneti túladottság, a pesszimista hangulat és a short covering katalizálták. A fundamentumokban nem történt érdemi javulás, sem a makrogazdaság, sem a vállalati szféra esetében. A kockázatok sem mérséklődtek. A romló növekedési kilátások, a kínai gazdasággal kapcsolatos bizonytalanság, az erős dollár, a historikus részvénytúlértékeltség, az olajszektor gyengélkedése és a rendkívül alacsony, sőt egyes esetekben negatív kamatkörnyezet miatt a bankszektor romló profitabilitási kilátásai továbbra is nyomasztják a részvénypiacokat. A negatív hangulat és a túladottság, mint kontraindikátorok tehát téves jelzést adhatnak, ugyanis egy csökkenő trendű piacon akár tartósan is fennmaradhatnak.

Raiffeisen: célszerű óvatosnak maradniEgyre szembetűnőbb az is, hogy tartósan nem állhat fenn divergencia a fejlett és fejlődő piaci gazdaságok teljesítménye között, illetve a feldolgozóipar és szolgáltató szektor esetében sem. A gyengülő fejlődő piaci (kínai) konjunktúra, a visszaeső nyersanyagkereslet - a rekord nagyságú monetáris pénznyomtatás ellenére - a fejlett régióban is növekedési problémákat okoz. A feldolgozóipar gyengesége is továbbgyűrűzik a szolgáltató szektorba, az európai és amerikai indikátorok esetében ez már tetten érhető.

A kínai gazdasági problémákat már többször kiemeltük. Az elmúlt évben felgyorsult a tőkekiáramlás, és a központi irányítás is jelentős mennyiségű tartalékokat égetett el a piac védelme érdekében. A kínai kormányzatnak előbb-utóbb tehát komoly intézkedéseket kell hoznia a jelenlegi folyamatok megállítása érdekében. Elemzők leginkább egy nagyobb jüan leértékelésre látnak esélyt. Egy hasonló lépés már tavaly augusztusban is komoly piaci turbulenciát/korrekciót okozott.

A jegybanki likviditási politika hatékonyságával kapcsolatos optimizmus is törékennyé vált. A japán jegybankelnök is borúlátóan nyilatkozott ezzel kapcsolatban, illetve az EKB vonatkozásában is gyengül a bejelentés meglepetésének ereje. A globális növekedés élénkítésére fiskális stimulusokra lenne szükség, a fejlett világ eladósodottsága miatt viszont ennek minimális az esélye, míg Kína esetében éppen a kormányzatilag túlfűtött gazdaság okoz strukturális problémákat.

Továbbra is kiemeljük, hogy egyes piacok igen rezisztensnek mutatkoznak, így a hazai kötvénypiac. Az alacsony globális kamatkörnyezet nyilván támogatja a javuló privát és kormányzati eladósodottsági mutatókkal rendelkező hazai eszközöket. Ez ugyanakkor további lazításra/kamatvágásra ösztönözheti az MNB-t. Érdemes figyelni az eurózóna periféria állampapírok hozamának alakulását is. Az EKB kötvényvásárlási programja ugyanis kevésbé támaszthatja ezeket az instrumentumokat. Amennyiben tovább romlana a globális hangulat a romló növekedési kilátások miatt ismét fókuszba kerülhetnek az eurózóna periféria problémák.

Tartjuk korábban megfogalmazott véleményünket, amely szerint célszerű óvatosnak maradni, és alacsonyan tartani a kockázatos eszközök kitettségét. Egyelőre nem tapasztalhatók olyan intézkedések, katalizátorok, amelyekből arra lehetne következtetni, hogy fordulat következhet a részvénypiacokon. Az emelkedésekben célszerű lehet a részvénysúly további csökkentése. A modell portfólióban tartjuk az előző hónapokban felvett alacsony részvénykitettséget, cél a tőkekonzerválás."

Raiffeisen: célszerű óvatosnak maradniAz eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium