szerző

Raiffeisen: nem várhatók pozitív meglepetések

Miklós Csaba
2016. január 29. 16:53    
nyomtatás
 
Raiffeisen Alapkezelő:

"Erőteljes részvénypiaci korrekcióval indult az év. Az esést több tényező is katalizálta. Az elmúlt években a piacokat a jegybanki likviditás, illetve az ezzel kapcsolatos ígéretek és várakozások vezérelték. A fejlett piaci tőzsdeindexek így csúcsra emelkedtek, viszont a várt pozitív reálgazdasági hatások elmaradtak, vagy fenntarthatatlannak bizonyultak. Az infláció tekintetében sem következett be fordulat, bár ebben nagy szerepe volt a zuhanó nyersanyagáraknak is. A nyersanyagárak tartós csökkenése néhány fejlődő piaci országot recesszióba taszított, mint például Oroszországot és Brazíliát.

Raiffeisen: nem várhatók pozitív meglepetésekA kínai gazdaság kilátásaival kapcsolatos bizonytalanságot továbbra is kiemeljük, mint jelentős kockázati tényezőt. A jüan tovább gyengült idén, a kínai részvénypiaci index 25%-ot zuhant, és folytatódott a tőkekivonás is. A kormányzat több alkalommal interveniált az egyes piaci szegmensekben, ezt jól mutatja a kínai devizatartalék csökkenő trendje. Egyes elemzők nem zárják ki a kínai fizetőeszköz drasztikusabb leértékelésének esélyét sem. Egyelőre alacsony a hard-landing esélye, viszont a gazdasági növekedés lassulásában nem tapasztalhatók trendfordulóra utaló jelek.

A vállalati gyorsjelentésektől sem várhatók pozitív meglepetések. A nemzetközi értékesítéssel bíró cégek esetében, úgy mint a Samsung vagy az Apple, tetten érhetők a gyenge globális kereslet, illetve erős dollár hatásai. Hasonló jelek tapasztalhatók egyes globálisan integrált gazdaságok kereskedelmi mutatóiban is (pl.: Tajvan, Dél-Korea).

Egyes piacok viszont rezisztensnek mutatkoztak az elmúlt turbulensebb időszakban, így a hazai kötvény és részvénypiac. Momentum alapon tartjuk a hazai instrumentumokban felvett mérsékelt kitettséget, viszont kiemeljük, hogy hosszú távon a régiós gazdaságok sem függetleníthetők az általános globális makrogazdasági és tőkepiaci trendektől.

Korábbi elemzéseinkhez hasonlóan továbbra is indokoltnak tartjuk az óvatosabb befektetési politika tartását. A részvénypiacok esetében nagyobb volatilitással, gyakoribb és mélyebb korrekciókkal számolhatunk. Az emelkedésekben inkább eladási lehetőséget látunk (sell the peaks). Nem tartjuk valószínűnek, hogy a tőzsdeindexek rövid időn belül visszakapaszkodnak a korábbi csúcsokra. A laza jegybanki likviditási politika továbbra is szupportív, viszont az újabb intézkedések - ha lesznek - várhatóan kevésbé hatnak majd a hangulatra, illetve a reálgazdaságra. A részvénypiaci trendfordulót a növekedési kilátások javulása hozhatja el, amellyel kapcsolatban egyelőre nincsenek bíztató jelek.

A jelenlegi piaci környezetben felértékelődik az aktív/dinamikus vagyonkezelés, valamint az alternatív stratégiák jelentősége. Eszközallokációnkban továbbra is alacsonyan tartjuk a részvénykitettséget és magasabban a likviditást és az alternatív eszközök arányát. A régiós - elsősorban hazai - instrumentumok kitettségét egyelőre tartjuk. A nyersanyagokat kockázat/hozam megfontolás alapján felülsúlyozzuk a részvényekkel szemben. "


Raiffeisen: nem várhatók pozitív meglepetésekAz eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Tematikus cikk

Villámgyorsan megszárad a kéz: felejtsd el a sort a mosdóban (x)

Több mint 1000 vendég törölheti szárazra kezeit pillanatok alatt. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium