szerző

MKB: érdmes most ellőni a "puskapor" egy részét

Daróczi Andor
2012. február 22. 05:10    
nyomtatás
 
MKB Alapkezelő

"A 2012-es év a piaci trendeket illetően eléggé hasonlóan indult a 2011-es évhez. Az év első néhány napjának bizonytalankodása után a részvénypiacok északnak vették az irányt és jelentős mértékben erősödött a kockázatvállalási hajlandóság. Ebben bizonyára szerepet játszott a minden év elején megfigyelhető friss tőkebeáramlás a befektetési alapokba, melyen belül idén a feltörekvő piaci alapok kifejezetten tündököltek. Úgy tűnik, hogy a világ jegybankjainak likviditásbővítő lépései, melyhez az ECB is csatlakozott a 3 éves hitelfacilitásán keresztül, meggyőzték a piaci szereplőket arról, hogy rövid távon legalább is érdemesebb némi kockázatot vállalni többlethozam ellenében, mert a fejlett kötvénypiacokon, vagy pénzpiaci eszközökben elérhető hozam szemmel már alig látható. Az emelkedést támogatták egyébként a makrogazdasági adatok is: az Egyesült Államokban a munkaerőpiaci adatok egyértelműen a foglalkoztatás élénkülését mutatják, miközben Európából - főleg Németországból és Franciaországból - a vártnál kedvezőbb adatok láttak napvilágot. Úgy tűnik, hogy jelentős mértékben enyhült a recesszió veszélye Európában. Vállalati oldalon már nem ilyen egyértelmű a kép, a gyorsjelentési szezon meglehetősen vegyesen alakult egy-két kivételtől - például az Apple minden várakozást jóval felülmúló eredménye - eltekintve.

MKB: érdmes most ellőni a "puskapor" egy részét


Ha lehet ilyet mondani, talán az elmúlt 20 évben nem volt ennyire izgalmas évkezdet a magyar eszközökben. Az év első néhány napjában még reális veszélyként beszéltek egy hamarosan bekövetkező államcsődről a piaci szereplők és az EURHUF is új történelmi, 324-es szintet ért el. Ezután viszont az EU/IMF tárgyalásokkal szoros összefüggésben gazdaságpolitikai és kommunikációs fordulat bontakozott ki, melynek hátán szárnyra kaptak a hazai piacok. A 10 éves magyar államkötvény 11% feletti szintekről 8% közelébe esett, a forint több, mint 30 forintot ralizott az euróval szemben és a BÉT-en is markáns emelkedés bontakozott ki. Jó hír, hogy a magyar makroadatok is kedvezőbbek lettek a vártnál (negyedik negyedéves GDP adat, januári költségvetési többlet) és bár az infláció jóval 5% fölé ugrott, utóbbi esetében is egyszeri hatásokkal magyarázható a nem búl bizalomgerjesztő szám.

Összességében az eddig látott trendek folytatódásával kalkulálunk. Vagyis, hiszünk a görög helyzet legalább rövid távú rendezésében, továbbá a tavasszal is a piaci várakozásokat felülmúló makroadatokra számítunk mind külföldön, mind idehaza. Erősen hiszünk abban, hogy amennyiben az első félévben az európai nagybankok sikeresen túllesznek az előrehozott Bázel III. szabályok által megkövetelt tőkebevonáson, akkor a második félév már jóval nyugodtabb körülmények között telhet el a 2011-es év második felénél. Ehhez igazodva a modellportfoliónkban a "puskapor" egy részét felhasználva 10%-ot vásárolunk a széles feltörekvő részvénypiacból, arra számítva, hogy az ottani teljesítmény felülmúlja a fejlett piaci hozamokat. Az év végén azzal búcsúztunk, hogy 2012-ben a kockázati megoszlás eléggé aszimmetrikus és eléggé az év első felére koncentrálódik. Most úgy tűnik, hogy ezen kockázatok jelentős mértékben csökkentek, így mindenképpen jóval kevésbé homlokráncolva várhatjuk magyar befektetőként a közelgő EU/IMF tárgyalásokat."

MKB: érdmes most ellőni a "puskapor" egy részét


Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium