Holnap kiderül, mit akarnak nyugdíjügyben

2012. február 15. 15:30    
nyomtatás
 
Még ezen a héten publikálásra kerül az Európai Bizottság által kidolgozott európai nyugdíjrendszerekről szóló fehér könyv, amelyet bő egy éves társadalmi konzultáció előzött meg. A könyvben több olyan ajánlást is megfogalmaz az EB, amelyre a válságot követően szükség van, hogy a tagországokban fenntartható nyugdíjrendszerek jöjjenek létre. Érdekesség, hogy a kiszivárgott tervezet szerint az EU pénzügyi és szakmai segítséget is adna a tagországoknak nyugdíjügyben, miközben az anyag ország-specifikus javaslatokat is megfogalmaz - írja az Investment & Pensions.
Az anyagot csütörtökön mutatják be, ha minden jól megy egy sajtótájékoztató keretében, azonban azt a kiszivárgott tervezet alapján is tudni lehet, hogy milyen fő irányvonalakat szeretne az Európai Bizottság. Az egészen biztos, hogy a társadalom öregedése miatt az állami nyugdíjrendszerekre jelentős nyomás nehezedik majd, a bevételek és a kiadások elszakadnak egymástól, amit kezelni kell. Egy módszer, ha a már létező kiegészítő pilléreket (második és/vagy harmadik) megerősítik a tagállamok, miközben az állami pillér fenntarthatósága érdekében a tagállamoknak a nyugdíjkorhatárhoz is hozzá kell nyúlniuk.

Mivel az európai piacon is sok országban elterjedtek a vállalati nyugdíjalapok (például Nagy-Britanniában és Hollandiában), ezért erre az oldalra is kitér a fehér könyv, amely egy csokorba gyűjti a legjobb módszereket, kezdve attól, hogy mekkora lefedettséget érdemes elérni egészen addig, hogy milyen módszer szerint kell a kockázatokat megosztani az egyes szereplők között.

Holnap kiderül, mit akarnak nyugdíjügyben


A Bizottság múlt héten azt mondta, hogy a fehér könyv célja, hogy az európai uniós gazdaságpolitikai eszközöket megerősítse, hiszen a könyv a korábbiaknál komplexebb támogatást nyújt a tagországok számára, hogy a nyugdíjreformot folytassák. A könyvben számos egymást is erősítő javaslat található, például hogy milyen szabályozásra van szükség a pénzügyi ösztönzők, a politikai koordináció és a rendszer felügyelete területén, miközben arra is kitérnek, hogy milyen intézkedésekre van ahhoz szükség, hogy az "Europe 2020" stratégiát teljesíteni lehessen.

Az IPE szerint a Bizottság hangsúlyozta, hogy kész pénzügyi támogatást is nyújtani a tagországoknak, a szociális partnerek esetében pedig azt szeretné elérni, ha az országok és a nemzetközi szervezetek is megosztanák egymással az információkat, hogy a nyugdíjrendszerek átalakítása minél jobban sikerüljön. Ennek érdekében több programot is fognak indítani, hogy ezt az irányt erősítsék, ilyen lesz például a PROGRESS vagy a program a szociális átalakulásért és innovációért.

A novemberi anyagban még csak annyi szerepelt, hogy esetleg anyagi segítséggel is támogatnák a széleskörű nyugdíjreformot, azonban a friss tervezet szerint már sokkal tovább mennek a politikusok, és egy komplett intézkedés-csomagot állítottak össze annak érdekében, hogy a kívánt célokat elérhessék. A probléma mindössze annyi, hogy a fiskális politika integrációja még nem történt meg, ezért az EU-nak nincs felhatalmazása arra, hogy jogi oldalon egy adott nyugdíjrendszert rákényszerítsen a tagországokra. Ezért csak a remény van meg, hogy az ajánlások át tudnak menni a gyakorlatba is.

Holnap kiderül, mit akarnak nyugdíjügyben


Viszont ennek ellenére van remény, hiszen a tagországokban is egyre inkább érezhető a nyomás az európai adósságválságban, hogy egy szigorúbb költségvetési politikát kell megvalósítani, és mivel a nyugdíjrendszerek jelentős hiányt halmoznak fel, amit a költségvetésből kell állni, ezért nem lehet a szőnyeg alá söpörni a problémákat. Sok országban el is kezdték a rendszer finomhangolását, például a nyugdíjkorhatár emelésével, amely az egyik legegyszerűbb és a leghatásosabb fegyver az állami pillér esetében.

Az is biztos, hogy a válságot követően a magas munkanélküliség is fő problémaforrás, ezért a kormányok is azon vannak, hogy ezt a helyzetet kezeljék. Mint ismert az EU-ban több tagországban is az idősebb emberek foglalkoztatása nehézkes, itt a szakbizottságok is azon vannak, hogy megoldást találjanak, hogyan lehet a foglalkoztatásban javulást elérni. Nincs más lehetőség a várható élettartam emelkedésével, mint hogy az embereknek tovább kell dolgozniuk, ez pedig a munkaerőpiacra is nyomást helyez, amit fel kell oldani valahogy.

Ezt meghaladóan azzal a problémaforrással is foglalkoznak, hogy mit lehet tenni az egyes országok közötti nyugdíjrendszerek különbözőségével, valamint azok közötti átjárhatósággal, hiszen a munka és tőke szabad mozgása érdekében ezt is minél jobban kezelni kell. Pontosan ezért a könyv az egyes országokra lebontva tartalmaz ajánlásokat, amelyek igaz nem kötelező érvényűek, azonban megfontolandók a nyugdíjrendszerek tökéletesítése terén.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium