FONTOS Óraátállítás 2024: kezdődik a nyári időszámítás
 
Előfizetői tartalom

Itt van, ami mozgatta az aranyat

Portfolio
Közel 30 százalékot zuhant tavaly az arany árfolyama, miután fokozódott a Fed eszközvásárlási programjának lassításával kapcsolatos spekuláció, és az amerikai gazdaságból egyre biztatóbb adatok érkeztek. A World Gold Council (WGC) adatai szerint az olcsóbb sárga nemesfém a lakossági, elsősorban távol-keleti fogyasztókat sarkallta vásárlásra. A szédületes tempóban növekvő kínai kereslet miatt Kína Indiát megelőzve a legnagyobb lakossági piaccá nőtte ki magát. Bár az ékszerek és az aranyrudak illetve érmék iránti kereslet bővült tavaly, az intézményi befektetők óriási mennyiségű sárga nemesfémet értékesítettek.

Már Kína a legnagyobb lakossági fogyasztó Izgalmas évet zárt az arany 2013-ban, a sárga nemesfém árfolyama közel 30 százalékot esett. A zuhanó árfolyam jelentős keresletnövekedést eredményezett elsősorban a távol-keleti fogyasztók körében: az ékszerek, aranyrudak és érmék iránti kereslet 21 százalékkal 3 864 tonnára emelkedett az előző évben. Az arany árfolyamának...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés