Előfizetői tartalom

Újra szerepet kaphat az arany a pénzügyi rendszerben?

Portfolio
Az arany elveszítette a pénzügyi rendszerben betöltött funkciónak maradék részét is a hetvenes évek elején. A gazdaság serkentése érdekében jelentős pénznyomtatásba kezdő jegybankok azonban egyre fokozták azokat a várakozásokat, hogy a papírpénzek kínálatának korlátlan növelése erodálhatja a pénzek értékét, így az értéktartó arany ismét visszatérhet a pénzügyi rendszerbe, ahol volt az elmúlt évezredekben is - derül ki az Erste elemzéséből. Ha ez így történhet, akkor a pénzek (különösen az arany elszámoló devizájának számító dollár) mennyiségének növekedése kedvezően hat a lassan bővülő arany árára. Jegybanki pénznyomtatásból pedig nem volt hiány az elmúlt években.

Az arany hosszú évszázadokon, évezredeken keresztül töltött be pénzfunkciókat, egészen az 1970-es évekig, az aranystandard rendszer végéig. Ezt követően a fejlett jegybankok elkezdték leépíteni feleslegessé váló aranytartalékaikat, az új monetáris rendszerben ugyanis már nem jutott neki szerep. Különösen válság óta - amire a jegybankok fokozott pénznyomtatással válaszoltak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés