Előfizetői tartalom

Két nap alatt 15 százalékot drágult a kakaó

Portfolio
Két nap alatt 15 százalékot drágult a kakaó. A csokoládé alapanyagaként szolgáló nyersanyag árfolyama azután kezdett meredek emelkedésbe, hogy Nigériában, a világ negyedik legnagyobb kakaótermelő országában, országos sztrájk tört ki a hét elején, aminek következtében szinte teljesen leálltak a kakaó szállítás. A rövid távú kínálati zavarok mellett a kakaó drágulását segítheti, hogy növekedett az európai kereslet, és szárazság ronthatja az elefántcsontparti kakaótermelést - írja a BusinessWeek.

Két nap alatt 15 százalékot drágult a kakaó ára azt követően, hogy Nigériában hétfő óta országos sztrájk bénítja a gazdaságot. Ilyen mértékű emelkedésre utoljára 11 éve volt példa a kakaó piacán. A világ negyedik legnagyobb kakaótermelő országában azután tört ki -már halálos áldozatokat is követelő - tiltakozás, hogy a nigériai kormány január elsejétől eltörölte...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés