Előfizetői tartalom

A forint gyengítése nálunk a visszájára sülne el

Portfolio
A nagyobb jegybankok közül utolsóként Japán csatlakozott a monetáris lazítás eszközéhez, amire azért is szükség volt, mert az árfolyam a jenből finanszírozott carry trade visszaesésével összhangban 2007-2011 között jelentősen felértékelődött. A Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója a mai napon tartott sajtótájékoztatón úgy vélekedett, hogy devizaháborúról nincs szó, mindenki próbálja a belső fogyasztást feltámasztani, ennek egyik következménye, hogy az árfolyamok egyes esetekben gyengülési nyomás alá kerülnek. Az egyik fő probléma a jegybanki élénkítési versennyel kapcsolatban, hogy eszközár-buborékok alakulhatnak ki, ami megágyaz egy újabb válságnak. A magyar piacra kitérve a szakértő elmondta, hogy nálunk racionálisan nem lehetett cél a deviza erőteljes gyengítése, mert annak hatásai többségében negatívak lennének.

A történelem megismétli önmagát? A klasszikus devizaháború még a nagy gazdasági világválság idejére tehető, amikor is a belső problémákat (magas munkanélküliség, alacsony gazdasági növekedés, egyensúlytalanságok, stb...) exportálni akarták a deviza célzott gyengítésével a legnagyobb országok. A leértékeléssel a versenypartnerekhez képest előnyöket lehetett szerezni...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés