Előfizetői tartalom

Ne idd, csak vedd! - A bor az utóbbi évek sztárbefektetése

Portfolio
Talán kevesen gondolták volna, de az elmúlt évek egyik legjobb befektetése a bor volt, hiszen a minőségi - főként francia - borok vásárlásával az elmúlt években nagyobb hozamot lehetett elérni, mint a kötvényekkel, részvényekkel, vagy akár az elmúlt évtized egyik legsikeresebb termékével, az arannyal. A főként Bordeaux-i minőségi borokból összeállított borindexek az elmúlt 5 év során átlagosan évi 20 százalék feletti emelkedést mutattak, míg az S&P 500 index 0,9 százalékot. Mivel a bor már egyre kevésbé csak egy luxus élvezeti cikk, és mindinkább befektetési eszközként is szolgál, Londonban már létrejött egy bortőzsde, a piacon pedig már számos bor befektetési alapot is találni. Noha a kilátások kedvezőek, részint az egyre növekvő ázsiai kereslet miatt, a bor, mint befektetési eszköz számos sajátos kockázattal rendelkezik.

Hogy teljesítettek a borok? Talán kevesen gondolták volna, de az elmúlt évek egyik legjobb befektetése a bor volt. A boroknál nagy értéket képviselnek a régi, híres és jó évjáratú borkülönlegességek, de mellettük a jó minőségű, neves borok ára is gyors tempóban emelkedett. A minőségi, jó borok értékét elsősorban az adja, hogy az idő előrehaladtával kínálatuk...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés