Előfizetői tartalom

Népszerűbb mint valaha - "félelem index" a kockázat-kezelésben

Portfolio
A kockázatok fedezésére egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a piacok volatilitását mérő VIX indexek, amelyek a piacok mélyrepülésekor szárnyalnak. A VIX index alapvetően az S&P 500 részvényindex implikált volatilitását mutatja, erre az indexre pedig már számos befektetési alap is épült. Ám azóta már más területek, például árupiaci befektetések volatilitását is meg lehet venni, amivel például az olaj, vagy arany árának bezuhanása ellen védekezhetünk.

A VIX index az S&P 500 index opcióiba árazott volatilitást méri, és a piacon sokan "félelem indexnek" is nevezik. Ennek oka, hogy piaci mélyrepülések esetén jellemzően megugrik a volatilitás, miután az opciós piacon egyre többen igyekeznek biztosítani magukat esés ellen. Éppen emiatt egyre több befektető egyfajta fedezeti befektetésként is tekint az indexre, amely nehéz időkben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés