Előfizetői tartalom

Koránt sem élnek annyira jól a nyugdíjasok

Portfolio
A nyugdíjrendszerek összehasonlításának egyik közkedvelt eszköze az ismert hiányosságok, és problémák ellenére az, ha az országokat a keresethez viszonyított kezdőnyugdíjak alapján rangsoroljuk. Első ránézésre úgy tűnhet az OECD adatai és becslései alapján, hogy a magyar állami és kötelező nyugdíjrendszerből bőségesen jut betevő a nyugdíjasoknak, hiszen 2007-ben a nettó helyettesítési ráta 102 százalék volt Magyarországon, tehát egy átlagos munkavállaló kezdőnyugdíja a korábbi nettó átlagkeresetét meghaladta. A képet azonban árnyalja, hogy a nemzetközi összehasonlítások alapján hazánk fejlettség tekintetében csak a sor végén található, ami azt jelzi, hogy a nyugdíjak vásárlóértéke hagy némi kívánni valót maga után.

Bőkezű az állam. Az egyes országok nyugdíjrendszereinek összehasonlítására az egyik - koránt sem tökéletes - módszer, ha a nyugdíjrendszer helyettesítési rátája alapján állítjuk sorrendbe az országokat. A helyettesítési ráta kiszámításának (és értelmezésének) több módja is van, mi most az OECD fogalmát használjuk. Ennek megfelelően van bruttó és nettó helyettesítési...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés