Előfizetői tartalom

Nyugdíj: megijedtek Magyarországtól a csehek

Portfolio
Nem merték meglépni a csehek, hogy egy teljesen új, kötelező pillérrel bővítsék ki a nyugdíjrendszerüket, ehelyett 2012 végéig mindenki számára önkéntessé teszik a választást. Aki 2012 végéig nyilatkozik, az a kötelező járulékainak egy részét (a 28%-ból 3%-ot) önkéntes nyugdíjalaphoz utaltathatja, amit viszont ki kell egészítenie 2%-al. Aki nem nyilatkozik, és 35 éves elmúlt, az végleg a kétpilléres rendszerben marad. A pályakezdők számára is önkéntes lesz a csatlakozás, viszont ha már tagok vagyunk, akkor kötelezően kapjuk a járulékokat. A hiányt a csehek áfa-emeléssel oldják meg, miközben a nyugdíjrendszer hiánya már most is a GDP 1 százalékát eléri.

A jobbközép cseh kormánykoalíció csütörtökön megállapodott a nyugdíjreform folytatásának részleteiről, a konkrét tervezetet a kormány február 23-án fogja benyújtani. A kormány már korábban elhatározta, hogy a magánpillér szerepét erősíteni kívánja a nyugdíjrendszerben, hiszen náluk eddig kétpilléres volt a rendszer, ami egy állami és egy önkéntes pillérből állt....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés