Előfizetői tartalom

Drasztikus nyugdíjcsökkentés jöhet

Portfolio
Július második felében csődöt jelentett a korábban az autógyártás fellegváraként emlegetett Detroit, mint kiderült az elvándorlás, a 15% feletti munkanélküliség és a társadalombiztosítási rendszerben felgyülemlő több évtizedes feszültségek most kerültek felszínre. A város irányításával megbízott válságmenedzsernek nincs könnyű dolga, a város kötelezettségei 18 milliárd dollárra rúgnak, ebből az állami nyugdíjalapok hiánya 3,5 milliárd dollárt tesz ki. A nyugdíjalapokban azért halmozódhatott fel ekkora hiány, mert egyre kevesebb befizetőre egyre több nyugdíjas jut, ráadásul több rossz befektetésbe is belefutottak. Elvileg a nyugellátások és a nyugdíjígéretek visszavágása segítene a helyzetet stabilizálni, azonban az állam alkotmányos védelemben részesíti ezeket a járandóságokat. Most úgy tűnik, hogy komoly jogi csatára kell felkészülni, mert ilyen eset még nem volt Amerika történetében.

Detroit helyzete mára ellehetetlenült Való igaz, hogy a csődvédelem tényleges kimondására július második felében került sor, azonban a város nem egyik napról a másikra jutott fizetésképtelen helyzetbe. Michigan állam már 2011 vége óta fokozott figyelmet fordított a városra, 2012-ben megpróbálkoztak rendezni a helyzetet, azonban mivel ez nem érte el a várt eredményeket...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés