Befektetés

Egyenes út a meggazdagodáshoz - Ezek a legjobb alapok!

Portfolio
Valószínűleg nem találkozhatunk a megtakarítási piacon olyan emberrel, aki ne hallott volna az abszolút hozamú alapokról, 2013-ban ugyanis a kötvény- és pénzpiaci alapok mellett ezek az alapok voltak a legkeresettebbek. Az alapok többsége magas hozamokkal örvendeztette meg a befektetőket 2013-ban, a szerencsésebbek 34%-ot is megkereshettek. Bár akadtak olyan alapok is, amelyek mellényúltak, akár 40%-os veszteséget elkönyvelve egy év leforgása alatt. Hosszabb, 3 éves időtávon is hasonló különbség látható az alapok között, ami azt jelenti, hogy egy bevásárlás előtt érdemes alaposabban körbenézni a piacon.

1 2

Részvényekre építve kimagasló teljesítményt lehetett elérni.
A pénzpiaci- és kötvényalapok teljesítményének áttekintését követően nem maradt más hátra, minthogy a magyar megtakarítási piac következő nagy slágertermékét elemezzük, mégpedig az abszolút hozamú alapokat. Az alapkategória leginkább a felsőbb jövedelemi szegmensekben, a prémium- és privátbanki ügyfelek körében közkedvelt, azonban a lakossági hálózatokban való megjelenés miatt ma már szinte bárki vásárolhat ilyen alapokat. A kockázatmentes hozamok feletti hozamot megcélzó alapok ilyen betéti kamatszint mellett nagyon vonzóak, a kérdés csak az, hogy az alapok a célt el tudták-e érni?

Elég körbenézni a különböző eszközosztályokban, és nyilvánvalóvá válik, hogy izgalmas időszakon vagyunk túl. Jól láthatóan a részvénypiacok számára volt kedvező a széljárás 2013-ban, a fejlett piaci részvényindexek akár 25-30%-ot is emelkedhettek egy röpke év leforgása alatt. A feltörekvő piacokon és a régióban már más volt a helyzet, akár nagyobb veszteségbe is belefuthattunk. Hasonlóan gyengén teljesítettek a kötvénypiacok, az emelkedő hozamkörnyezet az államkötvények, és a vállalati kötvények esetében is kisebb-nagyobb veszteséget okozott, tisztelet a kivételnek.

Egyenes út a meggazdagodáshoz - Ezek a legjobb alapok!
A változatosan alakuló pénz- és tőkepiaci környezet mit sem számított, a magyar lakosság körében egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott az alapok iránt, amit jól jellemez a kezelt vagyon alakulása. Miközben 2010 végén az alapokban 100 milliárd forint körüli összeg volt nyilvántartva, addig 2013 végén már megközelítőleg 500 milliárd forintról beszélhettünk. Csak a tavalyi évben 271,2 milliárd forinttal nőtt a kezelt vagyon, ami azt jelenti, hogy az alapokban lévő vagyon több mint a duplájára emelkedett.

Egyenes út a meggazdagodáshoz - Ezek a legjobb alapok!
A jegybanki alapkamat drasztikus csökkenése az ügyfelek gondolkozását is nagyban megváltoztatta, a befektetési alapok 2012 második felétől egyre inkább előtérbe kerültek, az igazán nagy felfutásra viszont 2013 elejéig várni kellett. Az abszolút hozamú alapok egyértelműen az egyik legkeresettebbek voltak a piacon, 2010 vége óta a kumulált tőkeáramlás meghaladta a 300 milliárd forintot. A 2013-as esztendő viszont itt is erősebbnek bizonyult, csak tavaly a tőkeáramlás 245 milliárd forint volt.

Egyenes út a meggazdagodáshoz - Ezek a legjobb alapok!
A többi alapkategóriához hasonlóan az abszolút hozamú alapoknál is nagyfokú a koncentráció, a 15 legnagyobb alap a teljes vagyon 80,5%-át tudhatta magáénak 2013 végén. Éves szinten egyetlen alap kivételével az összes alapnál emelkedett a vagyon, az átlag 128%-kos bővülés volt, ami a korábbiaknak megfelelően alapvetően a tőkebeáramlásnak volt köszönhető. Évekkel ezelőtt kevesen gondolták, de ma már vannak jócskán 25 milliárd forint feletti vagyonnal rendelkező alapok is, a legnagyobb alap az OTP-hez köthető, a Supra majdnem 90 milliárdforintnyi vagyont kezel. A legtöbb alappal a listán a Condorde van jelen, százalékosan a legnagyobb bővülést a Raiffeisen Pannónia és a Concorde Platina Pí B alapja érte el.

Egyenes út a meggazdagodáshoz - Ezek a legjobb alapok!
Nagy nyerők és bukók éve volt 2013

A befektetési alapok között az abszolút hozamú alapoknak van a legnagyobb szabadságuk a befektetések kiválasztása terén, ilyen formában nagyon eltérő stratégiákkal találkozhatunk a piacon. Ennek egyenes következménye, hogy nagyon különbözők voltak a rövid távú teljesítmények, egyéves időtávon a legjobb alap 34,3%-ot hozott, de volt olyan alap, amely 40%-ot veszített az értékéből. Igazán üdítő fejlemény, hogy a legjobb 15 alap közé 11,5%-os hozammal lehetett felférni, ami a legjobb kötvényalapok teljesítményét is már meghaladta.

Egyenes út a meggazdagodáshoz - Ezek a legjobb alapok!
A vizsgálatunkba azokat az alapokat vontuk be, amelyek forintban denomináltak és legalább egyéves múltjuk van. Az 52 alap közül 41 nyereséggel fejezte be az évet, sőt 31 alap az RMAX-ot is meg tudta verni ugyanezen az időtávon. Ezek alapján sikeresnek volt mondható a 2013-as év, bár az alapok között óriásiak voltak a különbségek. Az OTP Trend alap például 14% körüli éves szórás mellett hozott 30% feletti teljesítményt, míg a Nyilasi 2015 25% feletti szórás mellett 40%-ot bukott.

Egyenes út a meggazdagodáshoz - Ezek a legjobb alapok!
A hosszabb idősorok elengedhetetlenek ahhoz, hogy valós képet tudjunk alkotni a szektorról, az alapkezelők is az alapokat legalább 3-5 éves időtávra ajánlják vásárlásra. A forintos alapok közül a gyűjtésünk szerint csak 38 alapnak volt 3 éves idősora, a többség nem szenvedett el veszteséget, viszont mindössze 16 alap tudta felülteljesíteni az RMAX indexet. Ez lényegesen rosszabb eredmény, mint amit rövid távon láthattunk. A legjobb alapnak az OTP Supra számított, éves átlagban 20%-os hozamot tudott elérni az alap, míg a legrosszabb évesítve a Generali Greenergy volt, amely évente 15,5%-ot vesztett.

Egyenes út a meggazdagodáshoz - Ezek a legjobb alapok!
Mivel nemcsak az alapok hozama, hanem a szórása is nagy eltéréseket mutat, ezért úgy döntöttünk, hogy hosszabb időtávon a kockázatmentes hozamot felülteljesítő alapok Sharpe-mutatóját is bemutatjuk. Ha megnézzük, akkor az egységnyi szórásra jutó többlethozam esetében a Concorde alapjai végeznek a képzeletbeli dobogón. A 16 alap közül 9 a Concorde, 4 az OTP, és 3 az Aegon kezelésében van. Hozzá kell azért azt is tenni, hogy a viszonyítási alap a kamatcsökkentés miatt gyorsan visszaeshet, vagyis csökken az a szint, amit az alapkezelőknek meg kellene ugorniuk. Ez azért is az alapkezelők érdekében áll, mert a többletteljesítményből részesedhetnek teljesítményarányos díj formájában.

Egyenes út a meggazdagodáshoz - Ezek a legjobb alapok!
Ez a cikk folytatódik
1 2
Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Binance