Befektetés

Örömkönnyek és csalódás - Ezt kaptad, ha slágerterméket vettél!

Portfolio
Az abszolút hozamú alapok a lakosság népszerűségi listájának élén állnak, 2014 közepén már 650 milliárd forint hevert az alapokban, miközben fél éve ennél 166 milliárddal alacsonyabban állt a számláló. A különösen a vagyonosabb ügyfelek körében keresett befektetéssel nem mindenki robbantott bankot, fél éves időtávon elérhető volt 13,7%-os hozam, de 10%-os bukó is. Hosszabb távon még ennél is érezhetően nagyobb eltérésekre derült fény, miközben tanulságos, hogy a szereplők fele tudta csak a referenciaindexet felülteljesíteni. Ráadásul a portfólió-menedzserek helyzete csak nehezedik, ahogy egyre szűkülnek a piacon a jó vételi lehetőségek.

1 2

A lakosság nem tud betelni az abszolút hozamú alapokkal.
A befektetési környezet az utóbbi fél évben alapvetően támogató volt, a gyűjtésünk szerint a kötvénypiacon magasabb hozamokat lehetett elérni, mint a részvénypiacokon. Féléves időtávon például a hazai MAX index 8,5%-kal tudott emelkedni, nem sokkal maradt el ettől a Barclays feltörekvő piaci helyi állampapír indexe, viszont a 7%-os dolláros hozam forintban már 12%-ra ugrik a deviza gyengülése miatt. A részvények között az S&P index 6,5%-ot hozott, de egy globális részvényportfólió se hozott rosszul, fél évre 5%-kal bárki szívesen kiegyezne egy részvényportfólió esetében. Főleg abban az esetben, ha ez forintban számítva már közel kétszámjegyű hozamot jelentett. Egyedül a csoportból a régiós- és magyar részvények lógtak ki, a nemzetközi összehasonlítások alapján jócskán alulteljesítőnek bizonyult a térségünk.

Mindezek figyelembevételével azt várnánk, hogy a nagyon is szabad befektetési politikával bíró abszolút hozamú alapok a közelmúltban impresszív hozamokkal vétették magukat észre. A magyar piac sajátja, hogy nagyon eltérő logika mentén haladó alapok is megférnek egymás mellett, találunk olyat, amely alapvetően a kötvénypiacon próbál érvényesülni, de vannak olyanok, amelyek a kiemelkedően magas kockázattól sem riadnak vissza. A többség azonban az ügyféligények miatt inkább alacsonyabb kockázati szintet vállal be, és ehhez mérten választja ki a befektetéseit a felülteljesítés reményében. A piacok nagyobb mértékű emelkedése jó hír a befektetők számára, a nagy kérdés csak az, hogy mennyire tudtak a piac adta lehetőséggel élni a portfólió-menedzserek.

Örömkönnyek és csalódás - Ezt kaptad, ha slágerterméket vettél!
Világosan látszik, hogy az egyik legnépszerűbb alapkategóriáról van szó, az abszolút hozamú alapok kezelt vagyona a drasztikusabb jegybanki alapkamat-csökkenés mellett a többszörösére emelkedett. 2012 nyarán 167 milliárd forint volt az alapokban, míg 2014 közepén már 650 milliárd forintról beszélhettünk. Az év eddigi részében a vagyon 166 milliárddal nőtt, míg éves alapon 294 milliárd forinttal bővült a vagyon. Piaci információk szerint a privátbanki ügyfelek körében nagyon elterjedt termékről van szó, de a lakossági szegmensben is fokozatosan nő a penetráció. Egyszerűen vonzó az 1-1,5%-os betéti kamatok mellett az az ígéret, hogy egy alap alacsony kockázat mellett az állampapírokat meghaladó hozamot képes elérni.

Örömkönnyek és csalódás - Ezt kaptad, ha slágerterméket vettél!
A megtakarítási piacon az értékpapírok előretörése megkérdőjelezhetetlen, a befektetési alapok között az abszolút hozamú alapok számítanak az egyik slágerterméknek. A szektorba két év leforgása alatt 431 milliárd forint érkezett, ebből 151 milliárd 2013 vége óta. Az alapkategória menetelését egyértelműen a tőkebeáramlás biztosítja, bár kétéves időtávon a számításaink szerint a 482 milliárd forintos bővüléshez a befektetéseken elért hozamok is hozzájárultak. Vélhetően azért alacsonyabb ez utóbbi érték, mert nagyon eltérően teljesítettek az alapok, és a korábbi elemzéseink szerint nagyobb számban fordultak elő veszteséget összehozó alapok, melyek rontják a statisztikákat.

Örömkönnyek és csalódás - Ezt kaptad, ha slágerterméket vettél!
A BAMOSZ adatbázisában 79 alapról találtunk adatokat, a szektorban lévő nagyfokú koncentrációt mutatja, hogy a legnagyobb 15 alap vagyona a teljes torta 79%-át teszi ki. A legnagyobb alapok listájára nem is lehetett 10,8 milliárd forint alatti vagyonnal felférni, ami azért a mai magyar viszonyok mellett magas küszöbnek számít. A piac élvonalába csak néhány alapkezelőnek sikerült betörnie, a legnagyobb alapja az OTP-nek van, viszont a legtöbb alappal a listára a Concorde került fel. Amennyiben a vagyon növekedése alapján szelektálunk, akkor a Budapest Alapkezelő GE Money Bonus, a Concorde Prémium 1 és a Concorde Columbus alapja végzett a képzeletbeli dobogón.

Örömkönnyek és csalódás - Ezt kaptad, ha slágerterméket vettél!
Szélsőségek jellemezték az alapokat

A főbb piaci folyamatokat áttekintve rátérhetünk a teljesítmények értékelésére. Az alapok által közzétett árfolyamadatok alapján megnéztük, hogy 6 hónapos időtávon mely alapok voltak az élmezőnyben, ezek alapján 13,7% volt a legjobb eredmény, de a TOP15-be 4,7%-os teljesítménnyel is be lehetett kerülni. A korábban látott, kiemelkedő vagyonnal rendelkező alapok közül csak kettő találunk itt, méghozzá a Concorde Columbus és az OTP Abszolút Hozam "A" alapot. A rövid távú összesítés alapján az OTP alapjának két sorozata vitte a prímet, amely főként amerikai és európai részvénypiacon forgatta meg a befektetők pénzét. A Concorde Rubicon 11,4%-os hozamot tudott elérni 2013 vége óta, amely szintén nagyobb kitettséget tart fent a részvénypiacokon, sőt egy részvénybe akár a portfólió jelentős részét is befektethetik.

Örömkönnyek és csalódás - Ezt kaptad, ha slágerterméket vettél!
A várakozásoknak megfelelően amennyire differenciált maga az alapkategória, annyira nagy eltérések voltak a teljesítményekben egyéves időtávon. A legszerencsésebb befektetők egy év alatt 33,5%-ot is kereshettek az OTP Trend B sorozattal, miközben akik a Nyilasi 2015 alapban voltak, azok 31,5%-os veszteséget szenvedhettek el. Csak összehasonlításképpen, az RMAX index ugyanezen az időtávon 4,5%-kal került feljebb, a legtöbb alap pedig ezt a lécet szeretné megütni. Az egyéves múlttal rendelkező 60 alap közül 36 tudott 4,5% felett teljesíteni. Ámbár, a csökkenő hazai kamatkörnyezet és a befektetési lehetőségek szűkölése miatt ezek a szintek nem lesznek fenntarthatók, a most látott eredményekben alaposan benne van 2013 második féléve.

Örömkönnyek és csalódás - Ezt kaptad, ha slágerterméket vettél!
Az abszolút hozamú alapokat az alapkezelők nem rövid távon, hanem legalább 3-5 éves időtávon ajánlják a befektetőknek, ezért is néztük meg az alapok 3 éves visszatekintő teljesítményét. Mindössze 3 alap volt, amely évesítve nem tudott hozamot elérni, a többség 5%-ot meghaladó eredményeket tett közzé, bár arányaiban kevesebben tudták az RMAX indexet legyőzni. Visszanézve az OTP Supra hozta a legjobb teljesítményt, míg a legrosszabbat az Első Magyar Daytrade alap. Figyeljük meg, hogy mennyire nagy eltérések adódtak az alapok kockázatosságában. Minden további nélkül elképzelhető volt, hogy egy alap ugyanazt a hozamot 2%-os vagy éppen 11%-os évesített szórás mellett érte el.

Örömkönnyek és csalódás - Ezt kaptad, ha slágerterméket vettél!
A hazai befektetők a mérsékelt kockázatvállalásukról ismertek, ezen az úton elindulva elkészítettük, hogy az alapok 3 éves időtávon egységnyi szórásra mekkora extrahozamot értek el. Mindössze 48 alapról van legalább 3 éves idősor, ezek fele volt képes az RMAX felett teljesíteni. A Sharp-mutató alapján a Platina Pí és az OTP Supra emelkedett ki a mezőnyből, a legjobb 10-be a Concorde alapjai tudtak nagyobb számban bekerülni. Az alapok mérete szerint nagy volt a szórás, az olyan óriások mellett, mint amilyen a Supra is, fel tudtak férni a listára 1,5-2 milliárd forintot kezelő kisebb alapok is. A lényeg, hogy nem a méret dönt a teljesítményről, hanem az, hogy milyen portfólió-menedzserek irányítják az alapot és a várakozásokat mennyire sikerül eltalálni.

Örömkönnyek és csalódás - Ezt kaptad, ha slágerterméket vettél!
Megkeresné magának a legmegfelelőbb befektetési alapot, akkor kattintson a részletes keresőért!

Örömkönnyek és csalódás - Ezt kaptad, ha slágerterméket vettél!
Ez a cikk folytatódik
1 2
Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
befektető tőzsde tréder