Bank

Nem a jegybanktól kell igazán félni!

Portfolio
A globális kilábalás folyamatosnak látszik, és az infláció megemelkedésének veszélye is csekély, ezért nem kell nagyobb hozamemelkedésre számítani a fejlett országok kötvénypiacain. A feltörekvő országokban azonban lehetnek problémák, de már nem a Fed kötvényvásárlási programjának kivezetése lesz az elsődleges kockázati tényező a befektetők szemében, hanem sokkal inkább az egyedi fundamentumok. Ennek ellenére lehet jó befektetési lehetőségeket találni Szabó József, az Aberdeen Asset Management londoni szakértője szerint, különösen a latin-amerikai országokban. A magyar kötvénypiacra kitérve a szakértő elmondta, hogy a rövid hozamok esésére már nem lehet nagyobb mértékben számítani, jobb stratégia lehet, ha egy globálisan diverzifikált portfóliót állítunk össze.
Szabó József előadást tart a Portfolio.hu vagyonkezelési konferenciáján. Regisztráljon Ön is!

Portfolio.hu: A tavalyi évben a fejlett piaci állampapírok veszteséget hoztak a befektetők számára a hozamemelkedés miatt. Mire lehet számítani a 2014-es évben? Mennyire lehet vonzó most ez az eszközosztály?

Szabó József: 2013-at a kötvénypiacon a hozamgörbébe épült határidős felár emelkedése határozta meg. Az olasz választások és a ciprusi fejlemények sokkjának elülte után a figyelem az amerikai jegybank javuló gazdasági adatokra alapozott kommunikációs fordulatára irányult. A Fed kilátásba helyezte, hogy elkezdi leépíteni kötvényvásárlási programját. A piaci hatás drasztikus volt: a májusi 1,60% körüli mélypontról szeptemberre 3%-ra emelkedtek a 10 éves amerikai állampapírhozamok, magukkal húzva a világ fejlett kötvénypiacait. Az év egészében a Barclays globális állampapírpiaci indexe 4,3%-os, a Citi indexe 4%-os veszteséggel zárt. A hosszabb távú kamatemelési várakozásokat tükrözve a két- és tízéves amerikai állampapírhozamok különbsége 140 bázispontról 260 fölé ugrott a kilátások radikális átárazását tükrözve. Előretekintve azt mondhatjuk, hogy hasonlóan erős mozgásra 2014-ben nem kell számítani, a határidős felár normalizálódása jórészt már lezajlott. A globális gazdasági kilábalás fokozatosnak látszik, az infláció veszélye nyomott. A hosszabb kötvényhozamok korrekciója után az erősebb növekedési kilátásokkal bíró fejlett országokban a rövidebb hozamokba is elkezdhetnek beépülni a közeledő kamatemelési várakozások, így a görbe laposabbá válhat. Ugyanakkor kifejezettebbé válhat az egyes régiók közötti széttartás: az eurózóna és Japán monetáris politikája még nem fordul a szigorítás irányába, így a különböző kötvénypiacok teljesítménye erősebben elválhat a 2013-ban döntő befolyást gyakorló amerikai fejleményektől.

P.: A statisztikák azt mutatják, hogy a befektetők a kötvények felől a részvények irányába súlyoznak át. A tőkeáramlás mennyire lehet hatással az állampapírpiacra globálisan?

Sz.J.: A “great rotation" tetszetős befektetői történet - volt. Különösen 2014-re kevésbé meggyőző, a tőkeáramlás iránya inkább ellentétes lehet. A tőkekövetelmények szigorodása miatt az intézményi (banki, biztosítói) befektetők a korábbinál nagyobb kötvényállományt tartanak. Az elmúlt öt év jó részvénypiaci teljesítménye miatt a nyugdíjalapok fedezettsége javult és előretekintve egyrészt alacsonyabb hozammal is beérik, másrészt könnyebb számukra a kötelezettségek pénzáramainak való megfeleltetés. Vegyük ehhez hozzá, hogy részben a kilábalás ciklikus költségvetési hatása miatt, részben a végrehajtott költségvetési kiigazítások miatt a folyó állampapír-piaci kínálat növekedése mérséklődik. Előretekintve sem várhatunk eltérést az általános szabálytól: a nagy egyensúlytalanságokkal (költségvetési és külső hiánnyal) jellemzett országok a legsérülékenyebbek. A válság során megnövekedett államadósság-terhek görgetése magasabb hozamszint mellett a gyenge növekedési kilátásokkal bíró országok számára jelenthet kihívást.

Nem a jegybanktól kell igazán félni!
P.: A Fed kötvényvásárlási programjának kivezetése a feltörekvő piacoktól elvette a befektetők kedvét. Hogyan teljesíthetnek ebben az évben a feltörekvő piaci államkötvények?

Sz.J.: A feltörekvő piacok értékeltsége a kockázatok egészséges újraárazása után általában jelentősen javult. Kevésbé valószínű, hogy 2014-ben is az amerikai monetáris politika fogja a meghatározó befolyást gyakorolni, a kockázatok inkább az országok egyedi jellemzőiből adódnak. A jelentős folyó fizetési mérleg hiánnyal küzdő országok a kiigazítást célzó megfelelő gazdaságpolitikai lépések nélkül nyomás alatt maradnak. Számos országban tartanak választásokat (Brazília, India, Indonézia, Törökország, Dél-Afrika), ami a politikai kockázatokra irányítja a figyelmet. Fokozott figyelem fog irányulni Kínára. A növekedési kockázatok továbbra is lefelé mutatnak, miközben a gazdaságpolitika irányítói az önkormányzati hitelek, az árnyékbankrendszer és az ingatlanpiac túlzásait próbálják kordába szorítani. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor biztatóak, mivel mind a nemzeti, mind a vállalati mérlegek egészségesebb képet mutatnak a tíz évvel korábbihoz képest. A kisbefektetők valószínűleg továbbra is tőkekivonással fognak reagálni a piaci megingásokra, de az intézményi befektetők portfoliójában továbbra is alulsúlyozott a feltörekvő kötvénypiac, ezért a kedvezőbb belépési szinteken stratégiai támogatásuk várható.

P: Emelkedő vagy stagnáló hozamkörnyezetben milyen kötvénypiaci stratégia lehet kifizetődő a befektetők számára? Érdemes lehet például a portfólió átlagidejét rövidíteni, vagy inkább a diverzifikáció lehet a megoldás?

Sz.J.: A hozamgörbe jelenlegi meredeksége mellett magas tartási költsége van a rövidített átlagidejű kötvénystratégiának, jelentős további hozamemelkedés mellett tud csak nyereséges lenni. Míg 2013-ban az átlagidő stratégia volt a domináns, 2014-ben inkább a hozamgörbe alakváltozására alapuló stratégia lehet célravezető. Ha a gazdasági adatok visszaigazolják a növekedés megszilárdulását, a hosszabb hozamok emelkedése folytatódhat, de az időzítésnek kiemelt szerepe lehet a kötvénybefektetések eredményességében. A rövidített átlagidő stratégiából, illetve a tartási költségből eredő haszonáldozatot magasabb hozamú piacok felé történő diverzifikációval lehet kompenzálni. A növekedési kilátások javulása támogatja a hitelpiacot is, ha a befektetők kockázattűrése elviseli a magasabb hitelkockázatot, a befektetési fokozatú és az alatti vállalati kötvények teljesítményéből profitálhatnak. A regionális különbségekre alapozva az országok közötti diverzifikáció jelentősége is nő. Az Aberdeen magas nominális és reálhozamuk miatt kedveli a latin-amerikai piacokat: Brazíliát és Mexikót, Oroszországban viszont a szankciókra adott befektetői válaszok ingataggá tehetik a piacot. A Fed likviditásszűkítése, valamint a kínai növekedési aggályok miatt a feltörekvő piaci devizák is ingatagok maradhatnak, a befektetői döntésekben fontos szerepe lesz tehát a devizakockázat kezelésének.

P.: A magyar kötvénypiac tavaly a kamatcsökkentések miatt jól teljesített. Nagy kérdés viszont, hogy például a feltörekvő piacok iránti alacsonyabb vételi kedv, a választások és a monetáris politika miatt mekkora lehetőség van még a kötvénypiacon?

Sz.J.: A monetáris politikából adódó tőkehozam lehetősége korlátozott. A tavalyi állampapírpiaci teljesítményt jórészt a rövid hozamok csökkenése vezette, míg a hosszabb hozamok nem csökkentek hasonló mértékben: a magyar állampapír-hozamgörbe a nemzetközi hatásokkal összhangban meredekebbé vált. Mivel a nemzetközi hozamok emelkedésnek indultak, a hazai papírok hozamelőnye csökken. A kockázati mutatókat nézve a magyar országkockázat nem csökkent jelentősen, így az egységnyi kockázatra jutó többlethozam mérséklődött. Ezzel egyidejűleg, valószínűleg ettől nem függetlenül, az utóbbi időben apadni kezdett a külföldi befektetők kezében lévő állomány. Nehéz megítélni, hogy ebben mekkora szerepet játszanak a közelgő választások miatti Magyaroszág-specifikus és a feltörekvő piacokkal szembeni általános fenntartások. Több hasonló besorolású ország jegybankja is kamatemelést hajtott végre (Törökország, Brazília, Dél-Afrika, Oroszország), ebben az összehasonlításban is csökkent a hazai állampapírok viszonylagos nemzetközi vonzereje. A hazai kincstárjegyek a kockázatokkal kiigazítva történelmileg általában jól teljesítettek, a kockázatkerülő forintbefektetők számára ez megfontolandó érv lehet.
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
MBH 5