Előfizetői tartalom

Talán jobb is lenne, ha már túl lennénk a leminősítésen

Portfolio
Hazánk leminősítése egyre valószínűbbé vált, különösen azután, hogy a Standard & Poor’s negatív figyelőlistára vette az ország szuverén adósságát. Egy fokozatú leminősítéssel pedig az adósságunk már bóvli kategóriába kerülne mind a három nagy hitelminősítőnél. Az ország befektetési minősítésének elvesztése azonban valószínűleg nem lenne közvetlen komoly hatással a hazai részvényekre, miközben a forint árfolyamára, illetve a hazai államkötvényhozamokra inkább csak rövidtávon lenne érezhető hatása. A hazai államkötvényeket vásárló külföldi befektetési alapok számára többségében ugyanis nem számít, hogy a magyar kötvény milyen besorolású, akiknél meg számít, azok már korábban elkezdték a hazai kötvényállományuk leépítését. A megkérdezett hazai alapkezelők szerint Magyarország leminősítése tehát önmagában nem okozna komoly alapkezelői értékesítést.

Mikor tekintenek bóvlinak egy országot? Azt, hogy egy országot mikor tartanak bóvli kategóriájúnak, az az alapkezelők saját megítélése alá tartozik, és szereplőkként változik. Az Aberdeen Alapkezelőnél például a három legnagyobb hitelminősítő (Moody’s, S&P, Fitch) közül a legmagasabb értékelést veszik figyelembe, az Aegonnál a legalacsonyabbat. A legelterjedtebb...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés