Bank

Megéri hátat fordítani a bombabiztos befektetéseknek

Portfolio
A globális kötvénypiac a pénzcsapok elzárása és a javuló gazdasági kilátások mellett egyre kevesebb lehetőséget tartogat, az emelkedő hozamkörnyezetben érdemes alternatívákat keresni, például a nemzetközileg nagyon népszerű vállalati kötvényeket. A JP Morgan szakértője szerint a vállalati kötvények a rali ellenére vonzó befektetési célpontot jelentenek, tudatában kell lenni viszont annak, hogy a tapering miatt a hozamfelárak megemelkedhetnek és az eszközosztályon belül nagyobb teljesítménybeli eltérések lehetnek. Ezért tanácsos olyan alapokat vásárolni, amelyek globálisan diverzifikált portfóliót alakítanak ki, vagy a piaci körülményeknek megfelelően gyors portfólió-átrendezést tesznek lehetővé - mondta el Juscsák György, a JP Morgan Asset Management igazgatója.
Juscsák György is ott lesz előadóként a Portfolio.hu vagyonkezelési konferenciáján. Regisztráljon Ön is!

Portfolio.hu: A kötvény eszközosztályban az utóbbi bő egy évben inkább tőkekiáramlás volt megfigyelhető, egyedül talán a vállalati kötvények tudtak immunisak lenni. Véleményük szerint a vállalati kötvénypiacon vannak még jó lehetőségek a befektetők számára?

Juscsák György: Tavaly a tapering okozott nagyobb aggodalmakat a kötvénypiacon. Május elején még a 10 éves amerikai kötvényhozam 1,62%-on állt, viszont a kötvényvásárlási program kivezetése körüli bizonytalanság miatt a hozam 2013 végére 3% fölé emelkedett. Azóta némi korrekció következett be, a hozam 0,25%-kal csökkent, többek között azért, mert a befektetők szerint az amerikai gazdaság vesztett a lendületéből. Jelenleg a Fed tartja a kamatdöntő ülései alkalmával a 10 milliárd dolláros csökkentést a kötvényvásárlásokban, a piaci szereplőket pedig a forward guidance segítségével próbálja megnyugtatni. A Fed számára a legfontosabb az árstabilitás, a jó hír az, hogy sem a bérek, sem más oldalról nincs nagy inflációs nyomás. Egyesek úgy gondolhatják, hogy ez nagyon jó hír a kötvénybefektetők számára, azonban meglátásunk szerint a jelenlegi hozamok mellett nem a legjobb ötlet amerikai kötvényeket vásárolni.

Mindennek ellenére úgy gondoljuk, hogy a kötvénypiacon lehet találni jó befektetési lehetőséget, és értéket is, viszont ezek rejtve vannak. Különösen jó beszállási pontokat látunk a befektetésre nem ajánlott vállalati kötvényeknél (high-yield kötvényeknél). Ha azt nézzük, hogy adott csődvalószínűség mellett mekkora hozamfelárat kaphatunk a kötvényekért, akkor azt kell mondanunk, hogy bőségesen megtérül a kockázatvállalás. Ráadásul a hozamfelár védelmi funkcióval is bír egy esetleges hozamemelkedés esetén. Elemzések azt mutatják, hogy ha az állampapírok hozama emelkedik, akkor annak a fele jelenik meg a bóvli vállalati kötvények hozamában. A jó hír, hogy relatíve olcsó a hozamfelár, míg a rossz hír a piac kamatláb-érzékenysége. Ezek tudatában is azt gondoljuk, hogy a high-yield kötvények nagyon jó lehetőséget tartogatnak, sokkal kevesebb beszállási pontot látunk a befektetési kategóriás vállalati kötvénypiacon. Bár megfelelő kiválasztás mellett lehet azért itt is van a befektetőknek keresnivalójuk, például Európában attraktív hozamszintek mellett érhetők egyes szektorokban átváltható- és Tier1 kötvények.

P.: A feltörekvő piacokról megoszlik az alapkezelők véleménye. A JP Morgan milyen álláspontra helyezkedik ebben a kérdésben?



Megéri hátat fordítani a bombabiztos befektetéseknek
J.Gy.: A feltörekvő piaci kötvények esetében azt látjuk, hogy megfelelő szelekció mellett jó vételi lehetőségeket találhatunk, azonban azt ajánljuk az ügyfeleinknek, hogy dinamikus megközelítést kövessenek, ha a piacon szándékoznak megjelenni. A JP Morgannél például van egy olyan feltörekvő piacokra fókuszáló stratégiai kötvényalap, amely kifejezetten a rugalmas eszközallokációt helyezi a fókuszba a befektetések kiválasztásakor. A gyorsan változó környezetben úgy lehet minimalizálni a veszteség kockázatát, ha a különböző piaci környezethez igazodóan aktívan változtatjuk a portfóliót, eközben viszont arra is lehetőség van, hogy az emelkedő trendeket is meg lehessen játszani. Kellően széles befektetési irányelvek mellett nemcsak az országok és szektorok közötti gyors portfólió-átcsoportosítást lehet végrehajtani, hanem a portfólió átlagidejét is nagyobb mértékben meg lehet változtatni, ha a környezet úgy kívánja.

P.: Az amerikai jegybank pénzcsapjainak fokozatos elzárása miatt kellene aggódnia a vállalati kötvénypiaci befektetőknek? Milyen stratégiát érdemes választani az emelkedő hozamok mellett?

J.Gy.: A befektetőknek mindenképpen tudatában kell lenniük annak, hogy teljesen más a monetáris politikai környezet, mint bő egy évvel ezelőtt volt, a Fed ugyanis a gazdasági kilábalással összhangban egyre inkább kezdi a likviditásbőséget kivonni. Egy ilyen piaci helyzetben az a járható út a kötvénypiaci befektetők számára, ha rugalmas stratégiát választanak, amely képes a kötvénypiac minden szegmensében megfordulni, miközben megvan a kellő rugalmasság arra, hogy védelmet nyújtson a hozamemelkedés esetére. A JP Morgannél a globális stratégiai kötvényalap is ezt teszi, amellett, hogy globálisan diverzifikált portfóliót állított össze, jelenleg is olyan fedezeti ügyleteket kötöttek a portfólió-menedzserek, hogy a hozamemelkedés ne okozzon problémát.

P.: Milyen év várhat 2014-ben a globális vállalati kötvénypiacra? Vannak a JP Morgannél favorizált régiók és iparágak?

J.Gy.: Várakozásaink szerint a vállalatok jövedelmezősége 2014-ben is javulni fog, a társaságok mérlege továbbra is egészséges képet mutathat, ami az értékeltségre is jótékony hatással lesz. A vállalatok stabil finanszírozási helyzete miatt nem okozhat gondot a meglévő hitelállomány megújítása és a lejáró kötelezettségek kifizetése, így egészen 2015-ig 2%- alatt maradhat a szektorban a csődráta. Pozitív hatással lehet a szektorra az is, hogy a várakozások szerint emelkednie kellene az M&A aktivitásnak. Megítélésünk szerint az amerikai gazdasági adatok javulásával összhangban folytatódni fog a tapering, ami fokozatosan növekvő kötvényhozamokkal párosul. A high-yield kötvények általában alacsony vagy negatív korrelációt mutatnak az államkötvényekkel, viszont a hozamfelárak szintjét megnézve az érzésünk az, hogy egyre inkább együtt fognak mozogni a kötvényhozamok a különböző piacokon. A befektetési alapok tőkeáramlásai keltette technikai tényezők miatt arra számítunk, hogy a vállalati kötvénypiacon megemelkedhetnek a felárak- és a teljesítmények volatilitása. Kétségtelen, hogy várakozásaink alapján a vállalati kötvények lehetnek a legjobban teljesítő eszközök a kötvénypiacon, viszont azt is látni kell, hogy a volatilitás megemelkedése a kibocsátók és szektorok szerint növelni fogja a hozamok szórását. Kedvenc szektoraink a fogyasztás (ciklikus és nem ciklikus), a technológia és az ipar, miközben alulsúlyozzuk a pénzügy, az energia és a közmű szektor papírjait. Leginkább azokat a globális kibocsátókat keressük, amelyek kemény devizában (euróban vagy dollárban) jelennek meg.

P.: Mi a véleményük, egy vagyonosabb ügyfél portfóliójában van helye a vállalati kötvényeknek?

J.Gy.: Az alacsony jegybanki kamatkörnyezet miatt a válaszunk egyértelmű igen, viszont ebben az esetben sokkal diverzifikáltabb portfólióra kell törekedni, hogy az egyedi kibocsátókhoz köthető kockázatokat megfelelően kezelni lehessen. Közvetlenül a vállalati kötvénypiacot nem könnyű elérni, viszont egy befektetési alap által közvetetten széles befektetői kör számára érhető el az eszközosztály. Az alapok nagy előnye, hogy akár több száz kötvényből álló portfóliót is össze tudnak állítani, így a teljes portfóliót nem tudja megrengetni egy esetleges vállalati csőd. További lehetőség a diverzifikált kötvényalap mellett, ha egy aktív portfólió-kezelést folytató alapot vásárlunk meg, amely a gazdasági és piaci körülményeknek megfelelően tudja változtatni a pozícióit.
Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
csalás scammer marketplace facebook hacker csaló telefon átverés