Előfizetői tartalom

Dúskálnak a készpénzben a vállalatok - a részvényeseknek is juthat belőle

Rekordmértékű készpénzállományt halmoztak fel a válság során az amerikai vállalatok, de az elmúlt hetekben azt lehet látni, hogy már bátrabban költekeznek a cégek. A felvásárlások fellendültek, sorra érkeznek bejelentések jelentős saját részvény vásárlási programokról és osztalékfizetésekről. Ezt az is segítheti, hogy a vállalatok szokatlanul alacsony hozammal tudják értékesíteni kötvényeiket, így a hitelből történő finanszírozás is olcsóbbá vált. A részvényesi készpénz visszajuttatás egyes formái más-más üzenetet hordoznak arról, hogy hogyan vélekednek a vállalatvezetők a gazdaság állapotáról és ez alapján azt lehet mondani, hogy még nem felhőtlen a bizalom a vállalati szektorban. A beruházások és a felvásárlások egyértelműen pozitív üzenetet hordoznak, ugyanis azt jelzik, hogy a vállalatvezetők bíznak a jövőbeli növekedésben. Az osztalékemelés szintén optimizmussal töltheti el a befektetőket, az osztalékhoz ugyanis kevésbé bátran nyúlnak a vállalatok, ha ugyanis egyszer megemelik, akkor a jövőben fizetendő osztalékokra vonatkozó elvárások is emelkednek. A saját részvény vásárlás viszont vegyes jelzéssel szolgál, ugyanis egyrészt jelentheti azt, hogy a cég jó befektetésnek tartja részvényeit, viszont arra is utalhat, hogy nem találja a menedzsment a készpénzállomány jobb felhasználási módját.

Rekordszinten a készpénzállomány. Megszaporodtak az elmúlt hetekben a vállalatok bejelentései a különböző részvényesi készpénz visszajuttatási programokról. A nagyobb szabású tervek között említhető, hogy a Texas Instruments 7.5 milliárd dollárral növelte saját részvény vásárlási programját, valamint osztalékot emelt, a MasterCard 1 milliárd dolláros részvény visszavásárlási...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés