Előfizetői tartalom

Hogyan tudunk leválni az orosz gáz köldökzsinórról?

Portfolio
Az elmúlt napokban kiéleződött orosz-ukrán gázvita rávilágította a hazai közvélemény figyelmét arra a szakértők által már régóta hangoztatott tényre, hogy Magyarország roppant egyoldalú - orosz - import függőséggel rendelkezik a gáz, mint elsődleges energiaforrás tekintetében. Bár ez az orosz gázfüggőség szinte az összes kelet-európai, és kisebb mértékben ugyan, de számos nyugat-európai országban is tetten érhető, Magyarország azonban kivételesen függő helyzetben van. Ezt a függőséget megszűntetni hosszú távon is csak egy drasztikus - egyelőre nem ismert - technológia váltás esetén lehetne, mérsékelésére azonban már belátható időn - azaz éveken - belül mód nyílhat.

Gázfogyasztás. Hazánk gázfogyasztása jelentősen emelkedett az elmúlt években-évtizedekben, melynek következtében az ország teljes energiafelhasználásán belül a gáz aránya csaknem eléri az 50%-ot. A gáz mint energia ilyen szédületes elterjedése természetesen nem véletlen: elsősorban az alanyi jogon járó torz támogatási rendszernek, valamint a jelentős (értsd: populista)...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés