Előfizetői tartalom

Ki menthet meg minket? - Az Európán belüli megosztottság veszélye

Portfolio
A pénzügyi válság, amely súlyosan érint több euróövezeten kívüli új EU tagországot, rávilágít az európai pénzügyi rendszer gyenge pontjaira. Egyes országok súlyos egyensúlytalanságokat halmoztak fel, amelyekre a gazdaságpolitika lassan reagált, de az euróövezeten belüli krízis menedzsmentnek is voltak nem szándékolt negatív hatásai az euróövezeten kívüli új tagokra nézve. Ezek kedvezőtlen fejlemények, és határozott lépések nélkül egy új gazdasági és politikai megosztottság alakulhat ki Európán belül - írja szerzőnk, Darvas Zsolt, az MTA Közgazdaságtudományi Intézet tudományos főmunkatársa és a Corvinus egyetem docense, Jean Pisani-Ferry-vel, a brüsszeli Bruegel kutatóintézet igazgatójával közösen készített tanulmánya alapján.

Kívül a paradicsomon. 2008 ősze óta az új EU tagországok korábbi sikeres gazdasági felzárkózási folyamata hirtelen sokkal törékenyebben tűnik. A nemzetközi pénzügyi válság elsőként a fejlett világot érintette és alig volt közvetlen hatása a felzárkózó országokra, köztük az új EU tagországokra, amely némileg meglepő, hiszen számos új tagország súlyos makrogazdasági...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés