Előfizetői tartalom

A görög válság: ki a felelős?

Az utóbbi időben fellángoltak a viták hazai szakmai körökben, hogy ki a felelős Görögország és az eurozóna jelenlegi bajaiért? A jobboldali és radikális baloldali sajtóban többen igyekeznek bizonygatni, hogy az eurozóna maga a bűnös, a régóta ellenségképként kezelt "spekulánsok" és "piacok" támadtak neki egy gyengélkedő gazdaságnak, míg a piaci elemzők és mainstream publicisták készpénznek veszik, hogy a bajaikért kizárólag maguk a görögök a felelősek. Túl nagy volt a görög állam, túl sok a közalkalmazott, mindent áthat a korrupció, a kormányzat pedig csalt az adatokkal. Az igazsághoz azonban mélyebbre kell ássunk - írja gondolatébresztő írásának bevezetőjében Pogátsa Zoltán, a Nyugat-Magyarországi Egyetem docense.

Az eurozóna nem készült fel. A legnyilvánvalóbb, láthatóbb szinten minden kétséget kizárólag komoly bajban van az eurozóna. Bebizonyosodott az, amit a kritikusok végig mondogattak, hogy a hatvanas évektől létező optimális valutaövezeti modell ellenére egy olyan valutaövezetet hoztak létre, amelyik egyáltalán nem optimális. Ráadásul a valutaövezeti irodalom intései ellenére...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés