Előfizetői tartalom

Választások előtt a régió - forgatókönyvek és piaci kockázatok

Portfolio
Áprilisban vagy májusban hazánkban, júniusban Csehországban, míg szeptemberben várhatóan Szlovákiában kerül sor parlamenti választásokra a régióban. A múlt év októberi lengyel voksolást követően már most napirendre került az előrehozott választások lehetősége. A referendumok előtt az elmúlt évtized tapasztalatai alapján fokozódik az általános piaci bizonytalanság, melyre a kétesélyes, illetve nehezen kiszámítható kimenetel miatt most is mutatkozik esély. A leendő kormányok piacok általi megítélésénél előtérbe kerül a kormányt alakító párt(ok) euró-bevezetéssel kapcsolatos álláspontja. A régiós piacok viszonylag szoros együttmozgása jól ismert jelenség mind a részvény-, mind a deviza-, mind az állampapír-piacokon, így egy-egy visegrádi ország belpolitikai jellegű fejleményei, azaz a pl. a választások a többi országra is kihathatnak. Érdemes ezért már idejekorán felkészülni a lehetséges forgatókönyvekből és kockázatokból, hogy megfelelő befektetési stratégiával vághassunk neki a következő hónapoknak. A legfrissebb politikai-gazdaságpolitikai fejlemények rövid összefoglalójához az Erste Bank régiós elemzőinek anyagát hívtuk segítségül.

Csehország: törékeny parlamenti többség. Rövid politikai helyzetkép A 200 fős cseh parlamentben a kormányt az a 101 képviselőt kitevő koalíció alkotja, melynek a szociáldemokraták (vezető kormánypárt), a kereszténydemokraták és a szabadságpártiak alkotnak. A székek számából is látható, hogy igencsak törékeny kormányzati többségről van szó Csehországban, mely...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés