Már Matolcsyékra várnak a befektetők - Történelmi mélypontra zuhantak a hozamok

2017. szeptember 14. 11:54  english version   
nyomtatás
 
Brutálisan erős kereslet mellett a tervezett 40 helyett 52,5 milliárd forint értékben adott el állampapírokat csütörtökön az ÁKK, ráadásul mindhárom futamidő esetében új történelmi mélypontot regisztrálhattunk. A jelek szerint annyi kötvényt ad el a magyar állam, amennyit csak szeretne, igény szinte korlátlanul van rá.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

A hároméves kötvények esetében a meghirdetett 15 milliárdos tételre 64,5 milliárdnyi kereslet volt a befektetők részéről, ez április óta a legjelentősebb érdeklődést jelentette. Az adósságkezelő ennek ellenére csak az eredetileg tervezett mennyiséget fogadta el. Az eladott papírok átlaghozama 0,55% volt, ami egyrészt 14 bázisponttal volt alacsonyabb a két héttel ezelőttinél, másrészt új történelmi mélypontot is jelentett egyben.

Már Matolcsyékra várnak a befektetők - Történelmi mélypontra zuhantak a hozamok


Az ötéves kötvényeknél szintén 15 milliárdos értékesítés volt a cél, végül egészen elképesztő, 159,6 milliárd forintnyi ajánlat érkezett be, amiből a maximális ráemeléssel élve 22,5 milliárdot el is fogadtak. Ennél magasabb kereslet legutóbb a válság előtt, 2008 áprilisában volt ennél a futamidőnél. Az aukción kialakult 1,42%-os átlaghozam szintén sosem látott mélységnek felelt meg, és 19 bázisponttal volt alacsonyabb a két héttel korábbinál.

Már Matolcsyékra várnak a befektetők - Történelmi mélypontra zuhantak a hozamok


Tízéves kötvényből 10 milliárdot hirdetett meg az ÁKK, majd az 59,3 milliárdnyi ajánlatot látva 15 milliárdra emelte az elfogadott mennyiséget. A kereslet itt is több mint fél éve, februárban volt utoljára ennél magasabb. A 2,85%-os tízéves átlaghozam szintén a történelmi mélypont beállítását jelenti, egy éve egyszer már volt példa ugyanekkora hozamra aukción.

Már Matolcsyékra várnak a befektetők - Történelmi mélypontra zuhantak a hozamok


A mostani értékesítést kora délután az ÁKK még megfejelheti az úgynevezett nem kompetitív tenderen, melyen további kötvényeket adhat el a befektetőknek.

A hozamesést elsősorban az fűti, hogy a piac szerint a jövő héten az MNB tovább lazít a kamatkondíciókon, ami még további hozameséssel járhat. Ennek köszönhető az is, hogy éppen most ugrott több hónapos vagy éves csúcsra a kereslet is.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium