ÁKK: sikeres volt a jüankötvény előkészítésére tartott roadshow

MTI, Portfolio
2016. január 13. 10:38    
nyomtatás
 
Sikeresnek értékelte a Bank of China (BOC) által a jüankötvény kibocsátásának előkészítésére hétfőn és kedden rendezett "non-deal roadshow"-t az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint "a tárgyalások sikeresek voltak, a befektetők nagyon elégedetten és pozitívan nyilatkoztak Magyarországról a hallottak alapján".

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

A roadshow célja a BOC által előre egyeztetett befektetői találkozókon Magyarország bemutatása volt, amely egy későbbi kötvénykibocsátást készített elő - hangsúlyozta az ÁKK. Magyarország számára ez egy új piac, ezért a feltérképezés és az ismerkedés volt az elsődleges - tették hozzá.

Az államadósság kezelő múlt csütörtökön jelentette be, hogy Magyarország befektetők toborzásával bízta meg a Bank of China pénzintézetet egy jüanban denominált kötvény kibocsátásához.

A bejelentésben hangsúlyozták, hogy Hongkongban és Szingapúrban "csak tájékozódó jellegű találkozókról van szó, ami a közeljövőben kötvénykibocsátáshoz is vezethet".

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a múlt hónapban a Reuters hírügynökségnek adott interjúban "nagyon fontosnak" nevezte egy jüanban denominált kötvény kibocsátását a tavaly novemberben Kínával kötött megállapodásnak megfelelően. A kibocsátás felső határát 3 milliárd jüanban (455 millió dollár) jelölte meg akkor a miniszter.

Az ÁKK az idén lejáró adósság túlnyomó részét forintkötvényekkel tervezi refinanszírozni. Magyarország 2015-ben nem bocsátott ki devizakötvényt, az idén azonban euróban, dollárban és jüanban denominált kötvények kibocsátása is szóba kerülhet. Az idén mintegy 4,8 milliárd euró devizakötvényt kell Magyarországnak törlesztenie.

Az ÁKK szerdán azt ígérte, hogy a konkrét devizakötvény kibocsátás megtörténtekor megfelelő időben tájékoztatja a nyilvánosságot.

Kedden az MNB a saját monetáris politikai eszköztára újabb átalakításáról szóló háttérbeszélgetésen többek között azt mondta, hogy leszámítva a jüanban körvonalazódó kötvénykibocsátást, a többi devizaalapú állami törlesztést képes lenne az állam úgy megvalósítani, hogy forintalapon bocsát ki papírokat és ehhez majd az MNB odaadja a szükséges devizát a saját devizatartalékából.

Az Önfinanszírozási Program harmadik verziója egyébként éppen ezt a célt (is) igyekszik szolgálni, hiszen azzal, hogy az MNB nullára csökkenti a kéthetes betétben elfogadott pénzállományt májustól, a kalkulációi szerint az eddigieken felül 400-800 milliárd forintnyi többlet állampapír keresletet terelhet a piacra a bankok felől. Így tehát a cél szerint az ÁKK képes lenne a saját adósságfinanszírozási céljait (minél kevesebb devizaalapú forrásbevonásból megvalósítandó devizaalapú adósságtörlesztés) ezen segítséggel megvalósítani.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium