Egyre közelebb a veszélyzónához Spanyolország!

2012. május 30. 16:45    
nyomtatás
 
Fél éve nem látott magasságba, 6,6% körülig emelkedett ma a 10 éves spanyol államkötvény hozama, amellyel egyre inkább közelíti azt a veszélyzónát (7% feletti tartomány), amelyben a görögök, írek, majd a portugálok is kénytelenek voltak nemzetközi pénzügyi mentőcsomagért folyamodni.


A spanyol Bankia pénzintézet megmentése körüli huzavona, illetve eleve a spanyol állam egyre rosszabb államadósság kilátásai oda vezettek, hogy az elmúlt napokban jelentős hozamemelkedés bontakozott ki a spanyol állampapírpiacon. A spanyol állam 5 éves CDS-felára ma csaknem 30 bázisponttal 580 bázispont körülig ugrott, ami természetesen történelmi csúcs.

Az államcsőddel kapcsolatos növekvő aggodalmakat a hosszú hozamok jelentős emelkedése mellett az még egyértelműbben jelzi, hogy a rövid államkötvény hozamok is meredeken emelkedtek: a 2 éves hozam ma például már 5,2%-ig ugrott. Ez arra utal, hogy a piac már rövid távon is egyre inkább pénzügyi/finanszírozási válságra készül. Az egyre reomló spanyol megítélés magával "rántja" az olaszokat is. A mai olasz kötvényaukciók egyikén hatalmas hozamemelkedés volt:

2012.05.30 11:39 Hatalmas hozamugrás az olasz aukción

Az alábbi első ábra pedig fontos tanulsággal szolgál: a 10 éves spanyol kötvényhozam egyre inkább ahhoz a veszélyzónához közelít (7% feletti tartomány), amelyben a görögök 2010 áprilisában, majd az írek 2010 novemberében, a portugálok pedig 2011 áprilisában kénytelenek voltak EU/IMF mentőcsomagot kérni.

Egyre közelebb a veszélyzónához Spanyolország!


Egyre közelebb a veszélyzónához Spanyolország!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium