Ezért indulhat globális csődhullám a Fed miatt

2016. február 1. 22:24    
nyomtatás
 
Az elmúlt 7 évben tízszeresére nőtt a feltörekvő piaci vállalatok dollárban felvett adósság állománya - mutat rá szemléletes ábrájával a Societe Generale stratégiai elemző csapata. Így a Fed-emelések miatt növekvő dollár kamatkörnyezet és egyéb tényezők miatt növekvő csődrátákra figyelmeztetnek friss rövid anyagukban.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

A SocGen elemzői rámutatnak, hogy a feltörekvő piaci vállalatok eladósodottsága a 2008-as 50%-ról mostanra az adott országok együttes GDP-jének 75%-ára emelkedett az IMF adatai alapján. Szó sincs tehát az eladósodottság leépítéséről (rendszerszinten), sőt számos országban jelentősen nőtt az eladósodottság mértéke, különösen pedig az eddig olcsó dolláralapú kölcsönök (hitel, kötvény) segítségével.

Mindezzel párhuzamosan nagyon sok feltörekvő piaci vállalat nagy nehézségekbe ütközhet az üzleti környezete miatt, ami ronthatja a profittermelő képességét, így az adósságok visszafizethetőségét is. Éppen emiatt a nem-teljesítő hitelállomány emelkedésével számolnak a befektetési bank szakértői, ami a feltörekvő piaci bankokat fokozottan kedvezőtlenül érintheti, különösen Kínában, ahol egyébként a hivatalos kimutatások szerint az NPL-ráta még 2% alatt jár.

Az alábbi szemléletes ábrán pedig azt mutatják be, hogy hogyan sikerült megtízszerezni az elmúlt években a dolláralapú adósságállományt. Ahogy látható: az oroszokon kívül az összes főbb földrajzi térség jelentősen hozzájárult ehhez, a jobb oldali tengelyen pedig a közel 1000 milliárd dolláros, idénre előrevetített adósságállomány belső arányait mutatják.

Ezért indulhat globális csődhullám a Fed miatt


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium