Ezért úszta meg az év eleji pánikot olcsón Magyarország

2016. január 25. 12:46  english version   
nyomtatás
 
Az év elején tapasztalt nemzetközi piaci kilengéseket viszonylag olcsón megúszta a magyar kötvénypiac - emeli ki az Erste Bank hétfőn megjelent elemzése. A cég szakemberei szerint az év további részében emelkedésnek indulhatnak a forinthozamok is.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

Miközben a feltörekvő piacokkal kapcsolatos bizonytalanságokról szóltak az év első hetei, Magyarország alig érzett meg ebből valamit. A külföldiek forintkötvény-állománya például az ÁKK statisztikája szerint mindössze tízmilliárd forinttal csökkent az év eleje óta. Mindeközben az MNB önfinanszírozási programja élénkítette a bankok állampapírpiaci keresletét, ez pedig megakadályozta a forinthozamok emelkedését - hangsúlyozza az Erste elemzése.

Az év további részében arra számítunk, hogy fokozatosan emelkednek majd a forinthozamok, mivel szerintünk a Fed Nyíltpiaci Bizottságától több kamatemelés várható, mint amennyit most áraznak a befektetők - hangsúlyozzák az elemzők. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy az év közepéig mintegy 15 bázisponttal, 2016 végéig pedig 30 bázisponttal emelkedhet a tízéves hozam, ami így 3,6 százalék körül lehet.

Az Erste szakemberei szerint az euróalapú magyar devizakötvényekben lehet még fantázia idén is. A várható hitelminősítői felminősítések és az EKB további lazítása ugyanis még lefelé nyomhatja a hozamokat. A dolláralapú devizakötvények esetében óvatosabb befektetési politikát javasolnak a bank szakértői, mivel a várható Fed-kamatemelések következtében elsősorban a rövid hozamok emelkedhetnek.

Hétfő reggeli elemzésében a Citibank is megemlékezik a magyar kötvénypiacról. A cég szakembere szerint továbbra is a jegybank lesz a piac irányítója, mivel a külföldiek állománya várhatóan tovább csökken majd. A Citi szerint a kéthetes jegybanki betét ezermilliárd forintos állományának áprilisi leépítése (amit az MNB már bejelentett januárban) elsősorban a hozamgörbe rövid oldalára lehet hatással, ugyanakkor a másik új lépésként bejelentett vonzóbb IRS-árazások a hosszabb kötvények piacán hozhatnak extra keresletet.

A Citi szerint még egy tényező támogatja a magyar kötvényeket, ez pedig a lengyel kötvényekhez viszonyított jó helyzet. Az elemzők szerint ugyanis Lengyelországgal kapcsolatban továbbra is aggódnak a befektetők és a hitelminősítők, Magyarország viszont egyre közelebb kerül egy felminősítéshez.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium