Heteken belül jöhet a magyar devizakötvény (2.)

2016. január 7. 10:06  english version   
nyomtatás
 
Januárban vagy februárban devizakötvényt bocsáthat ki a nemzetközi piacon Magyarország - mondta a Bloombergnek adott interjúban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A kibocsátás előtt már meg is kezdődött a befektetői találkozók előkészítése, a lehetséges értékesítés összegéről azonban nem árult el részleteket a miniszter. Később az Államadósság Kezelő Központ azt közölte a Reuters felé, hogy befektetők toborzásával bízta meg Magyarország a Bank of China pénzintézetet egy jüanban denominált kötvény kibocsátásához.

2016.01.07 12:55 Hamarosan jüankötvénnyel is előáll Magyarország?


Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

Közel két év után bocsáthat ki devizakötvényt Magyarország a következő hetekben, ezzel beállhat a régiós országok sorában, melyek minél előbb igyekeznek biztosítani 2016-os finanszírozási szükségletüket. Közép-Kelet-Európában minden ország igyekszik az éves finanszírozási szükségletét minél előbb biztosítani az év elején, ha béke uralkodik a piacokon - mondta a hírügynökségnek Varga.

A Bloomberg cikke kiemeli, hogy Magyarországnak 2016-ban 5,2 milliárd dollárnyi devizalejáratot kell fedeznie, ennek minél nagyobb részét igyekeznek forintforrások bevonásával megoldani. A tavaly decemberben megjelent finanszírozási terv szerint az ÁKK 1 milliárd eurónyi devizakötvény kibocsátásával számol, ennek kisebb része lehet jüankötvény. Vagyis a mostani devizakötvény valószínűleg kisebb, néhány százmillió eurónak megfelelő tétel lesz. Varga Mihály az interjúban kiemelte, hogy a közelgő tavaszi devizalejáratok miatt januárban vagy februárban ki kell lépnie a piacra Magyarországnak.

A hírügynökség eredeti cikkében előbb euró, vagy dollárkötvény kibocsátásról írt, majd azt később arra változtatta, hogy devizakötvény kibocsátásról lehet szó, amibe így beleérthető a jüankötvény is.

A régiós versenytársak közül Lengyelország és Románia már bejelentette, hogy az első negyedévben devizakötvényt bocsát ki, emellett Bulgária is jelezte, hogy kilépne a piacra.

Alapvetően továbbra is az a célunk, hogy csökkentsük az adósságon belül a deviza részarányát, de időnként tesztelnünk kell a piacokat - mondta a Bloombergnek Varga. Hozzátette, hogy kitartanak a jüankötvény kibocsátási terveik mellett is.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium