Itt a friss adat: januárban megint a bankok finanszírozták Magyarországot

2016. február 29. 09:45    
nyomtatás
 
Januárban 6610,5 milliárd forintra emelkedett a pénzintézetek állampapír-állománya, ami természetesen új csúcsot jelentett - derült ki az MNB hétfő reggel publikált friss adataiból. Ezzel a decemberi átmeneti visszaesést egyszerre korrigálták a bankok, amiben szerepe lehetett annak is, hogy a jegybank januárban bejelentette önfinanszírozási programjának folytatását.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

Az év első hónapjában 288,2 milliárd forinttal nőtt a bankok állampapír-állománya, így a hónap végén új csúcsot döntött 6600 milliárd forint felett. A fenti összegből a tranzakciók, vagyis a nettó vásárlások 283,8 milliárd forintot tettek ki, ami október óta a legmagasabb érték volt.

Itt a friss adat: januárban megint a bankok finanszírozták Magyarországot


Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) honlapján található januári monitoring táblázat szerint az év első hónapjában 441,9 milliárd forint volt a nettó kibocsátás a forint állampapírok esetében, a jelek szerint ennek 64,2 százaléka, majdnem kétharmada a bankoknál landolt. Persze a pénzintézetek vásárolhattak kötvényt a másodpiacon is, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy a valóságban is az aukciós nettó eladások kétharmadát a bankok vették meg.

A januári folyamatban elsősorban az MNB önfinanszírozási programja játszott szerepet, a jegybank már tavaly sokat tett azért, hogy a kéthetes betétből az állampapírpiac felé terelje a bankokat. Ennek folytatásaként januárban bejelentette az MNB, hogy április végére teljesen kivezeti a korábbi irányadó eszközt, vagyis a maradék 1000 milliárdot is kitereli belőle. A januári állampapír-vásárlás valószínűleg még nem ennek tudható be, hiszen egyelőre nem mozdult meg a bankok pénze a kéthetes betét felől más eszközökbe. Az MNB ígérete szerint március végétől egy hónap alatt fokozatosan vezetik majd ki aukciós módszerrel a fennmaradó összeget.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium