Kezdenek ráharapni a bankok Matolcsyék eszközére

2016. március 3. 13:15    
nyomtatás
 
A meghirdetett 80 milliárd forintnyi kamatcsere-ügyletre ugyan nem volt igény, de közel 56 milliárd forint értékben kötöttek üzletet a bankok az MNB-vel a csütörtöki aukción, ami lényegesen magasabb a korábbinál. Ehhez az is kellett, hogy a jegybank még vonzóbbá tegye a kamatcseréket.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

A hároméves kamatcsere (IRS) tendereken a meghirdetett 30 milliárd forintos tételre 26,9 milliárdnyi ajánlatot nyújtottak be, amit az MNB el is fogadott. Az ötéves futamidő esetében a 30 milliárdra 17 milliárd forint volt a kereslet, míg a tízéves IRS-tenderen a 12 milliárdnyi banki keresletet fogadta el a jegybank.

Mi a jelentősége az IRS-tendereknek?
Az MNB swap tenderei arra jók, hogy azok a kereskedelmi bankok, amelyek magyar 3, 5 és most már 10 éves állampapír kitettséget vállalnak, a hozamkockázatukat olyan módon tudják kiküszöbölni, hogy swap ügyleten változó kamatot kapnak az MNB igen vonzó árazása mellett.

Az MNB célja az, hogy a bankokat minél inkább az állampapírok felé tereljék az eddigi irányadó eszközből, ezzel pedig még inkább stabilizálja az állampapírpiacot a keresleti oldal megtámogatásával és ezáltal leszorítva az államadósság kamatterhét. Cserébe a másik oldalon (a jegybanki mérlegben) még inkább elköteleződik a kamatok alacsonyan tartása mellett, mert a Növekedési Hitelprogram pénzteremtésén keresztül növeli az irányadó eszközbe lecsapódó állományt (igaz onnan is erőteljesen ki akarja űzni a pénzt), másrészt a swapok agresszív árazásán keresztül jelentős (több százmilliárdos) állományt épít fel.

Mindkettőn jelentős kamatvesztesége keletkezne, ha valamilyen ok miatt majd meg kell emelni az alapkamatot, így ezt feltehetően igyekszik majd elkerülni, illetve mérsékelni a mértékét, ha valamiért majd szükség lesz rá. Ennek viszont feltehetően a forint árfolyama, azon keresztül pedig a külföldi állampapír befektetők látják majd a hátrányait.

A jegybank piacinál kedvezőbb árazású IRS-tendereihez egyébként a külföldi szereplők nem férnek hozzá, így ez az eszköz arra is szolgál, hogy tovább csökkentse a külföldiek részarányát a magyar kötvénypiacon.


A sikerhez az is kellett, hogy az MNB növelje a kamatcsere vonzerejét, az átlagos elfogadott fix kamatláb például a 3 éves tenderen 0,9 százalék volt a két héttel korábbi 1,07 százalék után, az ötéves futamidő esetében pedig 1,38 százalékról 1,14 százalékra csökkent az átlagos fix kamat.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium