Már most imádják Magyarországot, de a java még hátra van

2016. október 28. 05:55    
nyomtatás
 
Lassan másfél hónap telt el azóta, hogy meglepetésre a Standard & Poor's felminősítette Magyarországot. Vizsgálatunk szerint azóta a piacon is megjelentek ennek kedvező hatásai, kissé emelkedett a külföldiek magyar kötvényállománya, és felülteljesítők voltak a magyar állampapírok a régióban. Ráadásul a jövő héten jöhet a harmadik felminősítésünk, ami további hasonló hatásokat indíthat el.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

Másfél hónapja ajándékozott meg az S&P


Szeptember 16-án jelentette be a Standard & Poor's , hogy "BBB mínuszra" változtatta Magyarország hitelminősítését, ami mellé stabil kilátást rendelt. Ezzel a Fitch Ratings májusi lépése után a második nagy hitelminősítőnél is kikerült a bóvli kategóriából az ország, és ismét befektetésre ajánlott státuszt kapott. A piac az utóbbi években már fokozatosan beárazta ezeket a lépéseket, azonban a mai napig vannak olyan befektetők, akik csak befektetésre ajánlott piacokon fektethetnek be. Ők pedig elvárják, hogy a három nagy cégből legalább kettőnél visszakerüljön az ország ebbe a kategóriába.

Már most imádják Magyarországot, de a java még hátra van


Éppen a fentiek miatt már szeptember közepén számítani lehetett arra, hogy a második felminősítéssel friss külföldi tőke mozdul meg a magyar piac felé, hiszen ezek az említett befektetők évekig nem fektethettek magyar kötvényekbe, most viszont a benchmarkok lekövetése miatt kötelező beszállniuk.

A Morgan Stanley szeptember végén úgy számolt, hogy a Fitch és az S&P felminősítése mintegy 140 milliárd forintos tőkét mozdíthat meg a magyar állampapírpiac felé, majd ha november elején a Moody's is visszaemel a befektetésre ajánlott kategóriába, akkor további 50 milliárd forintos tőke mozdulhat meg a különböző nemzetközi benchmarkok alapján.

Már most imádják Magyarországot, de a java még hátra van


Már látszik is a hatás


A kötvénypiacon a fenti hatás a külföldiek állományában csapódik le először, ráadásul arról viszonylag hamar meg is jelennek a friss napi adatok. Az év eleje óta az alábbiak szerint alakult a külföldiek forintkötvény-állománya:

Már most imádják Magyarországot, de a java még hátra van


Ezen még csak annyi látszik, hogy csökkent a külföldiek kitettsége 2016-ban. Ha azonban az időszakot lerövidítjük, és az S&P-döntés napját, szeptember 16-át jelöljük ki kezdőpontnak, akkor máris jobban látszik a hatás:

Már most imádják Magyarországot, de a java még hátra van


Jól látszik, hogy a felminősítés utáni napokban rögtön volt egy felfutás, ami valószínűleg még nem elsősorban a már említett portfólióbefektetőknek volt köszönhető. Sokkal inkább arról lehetett szó, hogy a váratlan pozitív hír után néhány rövidtávú befektető megmozdult a magyar kötvények felé. Ezt követően szeptember legvégére a felminősítés előtti szintre esett a külföldiek állománya, majd onnan kezdett emelkedni az utóbbi három hétben.

Számszerűsítve az látszik, hogy a felminősítés napján 3651 milliárd forint volt a külföldiek állománya, a jelenlegi 3747,9 milliárdos összeg ennél majdnem százmilliárddal magasabb. Ennek egy része eshetett azokra a befektetőkre, akik eddig nem voltak jelen a magyar piacon a bóvli kategória miatt.

A másik terület, ahol szinte azonnal megjelenhet a felminősítés hatása, az a hozamok. A Reuters adatai szerint a tízéves referenciahozam szeptember 16-án 3,06 százalékon állt, ez most 10 bázisponttal alacsonyabb. Vagyis első ránézésre egyelőre nincs jelentős hatása a magyar kötvények árazására annak, hogy visszakerültünk a befektetésre ajánlott kategóriába. Érdemes azonban egy régiós összehasonlítást is készíteni, eszerint az alábbiak szerint alakultak a régiós hozamok az év eleje óta:

Már most imádják Magyarországot, de a java még hátra van


A grafikonon is látszik, hogy a magyar kötvények a mindössze 10 bázispontos csökkenéssel is felülteljesítették a régiós versenytársak többségét, hiszen a lengyel és a cseh papírok hozama kismértékben emelkedett, a román tízéves hozam 3 bázisponttal csökkent. Az egyetlen kivétel a horvát piac, ahol 33 bázisponttal esett vissza a referenciahozam az elmúlt másfél hónapban.

Már most imádják Magyarországot, de a java még hátra van


Jövőre jöhetnek a devizakötvények?


A másik terület, ahol megjelenhet a felminősítés hatása, az a devizakötvények piaca. Korábban Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója a Portfoliónak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy az esetleges felminősítésekkel 20-30 bázispontos hozamesést lehetne elérni a devizakötvényeknél. Ehhez azonban az kellene, hogy új devizakötvényt bocsásson ki Magyarország, amire egy kisebb kínai renminbiben denominált papírt leszámítva két és fél éve nem volt példa.

Nem véletlen, hogy a közelmúltban sajtótájékoztatóján Barcza György is arról beszélt, hogy 2017-ben jöhet új dollár- vagy eurókötvény. Az adósságkezelő vezére szerint az utóbbi évek eredményei miatt akár már új kibocsátással is tovább csökkenthető a teljes adósságon belül a deviza részaránya. vagyis könnyen lehet, hogy jövőre egy deviza-kibocsátással igyekszik majd learatni a babérokat a magyar állam. Érdemes egy pillantást vetni a következő évek devizalejárataira ennek kapcsán:

Már most imádják Magyarországot, de a java még hátra van


Jól látszik, hogy a következő években rendre 2-3 milliárd eurónyi adósságot kellene megújítanunk. Ezt elvileg devizakötvény nélkül is gond nélkül teljesíteni tudnánk, hiszen 2016-ban például kétszer ekkora, több mint 1500 milliárd forintos devizaadósságot kellett megújítania Magyarországnak, amit a már említett kisösszegű renminbi kötvény kivételével sikerült forintból fedezni.

Vagyis nem lenne égetően szükség új devizakötvény kibocsátására, de a felminősítések miatt most talán olcsóbban lehetne finanszírozáshoz jutni, és a kereslet is megnövekedhet, így akár demonstrációs céllal is érdemes lehet deviza-kibocsátásban gondolkodni.


Ráadásul a Morgan Stanley szerint azzal, hogy visszakerülünk a befektetésre ajánlott kategóriába, a devizakötvények felé is megmozdulhat 0,7-2,1 milliárd dolláros tőke. Ha pedig nincs új kibocsátás, akkor ez csak a másodpiacon jelenhet meg. A megnövekedő kereslet miatt viszont akár a sokat bírált letelepedési kötvényt is érdemes lehet leváltani egy piaci euró- vagy dollárkötvényre.

A jövő héten jöhet a harmadik dicséret


A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's a tervek szerint jövő pénteken publikálja majd friss vizsgálatának eredményét Magyarországgal kapcsolatban. A Fitch és az S&P lépései után már inkább az lenne a meglepő, ha a cég nem követné a két versenytársát, vagyis náluk is valószínű a felminősítés.

Ennek jelentősége, hogy a már említett elemzés szerint a harmadik felminősítés a következő hónapokban további mintegy 50 milliárd forintos tőkét terelhetne a magyar piac felé. Emellett presztízsértékű lehet az, ha több mint öt év után mindhárom nagy hitelminősítő elismeri, hogy már nem bóvli Magyarország.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium