Megszűnik a letelepedési kötvény

2017. január 12. 11:57  english version   
nyomtatás
 
Az elmúlt évben kialakult kedvező finanszírozási helyzetre való tekintettel az Államadósság Kezelő Központ Zrt. lezárja a Letelepedési Magyar Államkötvények (LMÁK) értékesítését - olvasható az ÁKK csütörtöki közleményében. A kötvények vásárlására a 2017. március 31-ig benyújtott kérelmek esetében lesz lehetőség.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

A kötvényprogram 2013. júniusi indulásakor olcsó és biztonságos finanszírozást jelentett az ország számára az adósságkezelő szerint. A több mint egymilliárd euró összegű értékesítés és a konstrukció árazásából adódóan elért másfél milliárd forint kamatmegtakarítás hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország államadósságának megítélése és a finanszírozás biztonsága javuljon.

Mi is ez az egész?


A letelepedési kötvény felettébb érdekes konstrukciója rendszeresen előkerül és válik az egyik legfontosabb témává a közbeszédben.
A parlament még 2012 decemberében szavazta meg a befektetői letelepedés jogintézményét. Akkor még a külföldi, harmadik országbeli igénylőknek 250 ezer eurót kellett speciális államkötvénybe fektetniük, 2015 januárjától pedig már 300 ezer eurónyi "államkötvényt" kell vásárolniuk.
A konstrukciónak több érdekes specialitása van, amelyek miatt rengeteg megalapozott kritika érte:
  • A letelepedési államkötvényeket csak offshore hátterű cégeken keresztül vásárolhatják a külföldiek mégpedig nem is akárhogy.
  • Az állam kibocsátja a letelepedési kötvényt diszkontáron, amit csak a közvetítő vállalkozások jegyezhetnek le. Majd a közvetítő vállalkozás 5 éves futamidejű értékpapírt bocsát ki és ebből (nem pedig a letelepedési kötvényből) kell a kérelmezőnek legalább 300 ezer eurónyit vásárolnia (és ezt tartania kell legalább 5 évig).
  • Vagyis a közvetítőcég kb. 270 ezer eurós diszkontáron (névérték alatt) jut a letelepedési kötvényhez, de cserébe 300 ezer eurót kap a kérelmezőtől, így ezt a különbözetet lenyeli.
  • Ezen felül a közvetítő cégek ügyfelenként jellemzően 45-50 ezer eurós közvetítői/adminisztrációs díjat számolnak fel.
  • Ezeket a közvetítő cégeket a parlament gazdasági bizottsága választja ki, jelenleg 8 ilyen közvetítő vállalkozás van és a piacok/országok le vannak osztva, vagyis egymással nem versenghetnek mondjuk a kínai befektetők kegyeiért.
  • Jelenleg egyébként 5 éves futamidőre kedvezőbb feltételekkel tudná finanszírozni magát a magyar állam a piacon és ez már jó ideje így van, vagyis az állam ráfizet ezekre a kötvényekre (az alkalmazott diszkont kamatláb legalább 2 százalék a törvény értelmében).
  • A letelepedési engedély megszerzéséhez nem feltétlenül vizsgálja a hatóság a pénz származását.
  • Az erkölcsi bizonyítvány követelménye is könnyen kijátszható: az állampolgárság szerinti ország helyett elég a lakcím szerinti országból is beszerezni a papírt.


Nem csak azért éri kritika a konstrukciót, mert az állam mára drágán finanszírozza magát belőle, hanem ezért is, mert az állam tulajdonképpen offshore hátterű szereplőknek biztosít egészen extrém módon zsíros üzletet, racionális magyarázat nélkül.


Az elmúlt években folyamatosan csökkent az államadósság-ráta és a devizaadósság aránya. A tavalyi évben az állampapírok mindhárom nemzetközi hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategóriába kerültek és az állampapírok kamata történelmi mélypontra süllyedt. Mindezek alapján a korábban fontos szerepet játszott LMÁK értékesítésére a jövőben nincs szükség, a finanszírozási tervben szereplő deviza forrásbevonás a piaci kibocsátásokkal és a hazai lakossági P€MÁK kötvénnyel biztosítható.

Az ötéves futamidejű kötvényt először 250, majd 300 ezer euróért árulták, kérdésünkre az ÁKK közölte, hogy eddig mennyit adtak el belőle:

Megszűnik a letelepedési kötvény


Eszerint a tavalyi rekordév volt több mint 8000 értékesítéssel, ebben szerepet játszhatott az, hogy az év végén a megszüntetéstől való félelem miatt megélénkült a kötvények piaca. Az adósságkezelő kimutatása szerint 2013 és 2016 között összesen majdnem 1,3 milliárd eurót tett ki a kötvények forgalma. Természetesen a számok az eladott kötvények darabszámát jelentik, ezeket 2015 előtt öttel, 2015-től pedig hattal kell elosztani, hogy megkapjuk a vásárlók számát, hiszen az 50 ezer euró névértékű kötvényből előtt ötöt, majd hatot kellett venni minden érintettnek.

A 2015-ös adatokban azért van eltérés a darabszám és a névérték között, mert akkor az év elejétől kerül 300 ezer euróba a letelepedés, viszont aki még 2014. december 31. előtt elindította a folyamatot, az 250 ezer euróért vásárolhatott letelepedési kötvényt. vagyis aki még az év vége előtt jelentkezett, annak elég volt öt kötvényt vennie, majd januártól kellett hatot. Ebből adódóan a 2015-ös év esetén visszaosztással nem megállapítható, hogy hány darab kötvénycsomag került a vállalkozásokhoz.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium