Nagyon jól állhat Magyarország - Mégsem lesz szükség devizakötvényre?

2016. február 16. 17:00  english version   
nyomtatás
 
Időarányosan nagyon jól állhat Magyarország 2016-os finanszírozása, így a korábbi tervekkel ellentétben valószínűleg mégsem lesz szükség euró- vagy dollárkötvény kibocsátására - véli a Citigroup elemzője. Gárgyán Eszter kedden kiadott elemzése szerint ugyan hivatalos bejelentés nincs, de elképzelhető, hogy az első féléves finanszírozási szükségletet már fedezte az ÁKK.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) honlapján megjelent naptár szerint a jövő héten megtartja az idei első visszavásárlási aukciókat az adósságkezelő, első lépésben idén decemberben (2016/D) és 2017 februárjában (2017/B) kötvényeket vásárolnának vissza. Ezzel párhuzamosan a március és május közti három hónapos időszakra a korábbi 45 milliárd forintról 140 milliárdra emelte visszavásárlási terveit az adósságkezelő - emeli ki a Citigroup keddi elemzése.

A fenti lépés azért meglepő, mert a korábbi évek gyakorlata az volt, hogy az adósságkezelő először biztosította a teljes éves finanszírozási szükségletet, és csak azt követően hirdetett visszavásárlási aukciókat. Ráadásul az idén lejáró mintegy 4 milliárd eurónyi devizaszükséglet jelentős részét is forintpiacról tervezi finanszírozni az ÁKK - emeli ki Gárgyán Eszter, az amerikai bank szakembere.


Az elemző szerint több dolog is arra utal, hogy kifejezetten jól áll az idei adósságfinanszírozásunk, akár már a teljes első féléves szükségletet bevonhatta az ÁKK. Ilyen tényező lehet a már említett szokatlanul korai visszavásárlás, emellett a napokban megjelentek hírek az erős lakossági értékesítésről is, illetve az ebbe az irányba mutat, hogy az MNB csökkentette az általa kínált diszkontot a legutóbbi kamatcsere-aukción. Ezek mind arra utalnak, hogy jelenleg nincs égetően szüksége forrásra az államnak.

Az elemzés kiemeli, hogy az év elején jelentősen megugorhatott a kincstári egységes számlán (kesz) tárolt tartalék állománya, emellett a költségvetés is meglepetésre többletes volt januárban. A lakossági állampapírok kapcsán idézi Barcza György ÁKK-vezérigazgató mai szavait, aki azt nyilatkozta, hogy a januári 190 milliárdos rekordértékesítés után februárban is hasonlóan erős lehetett az eladás. Ez pedig azt jelentheti, hogy az egész évre tervezett 500 milliárdos eladás jelentős része két hónap alatt teljesülhetett. A Citi szakértője szerint így az várható, hogy az ÁKK hamarosan felemeli majd az idei értékesítési tervét, ami így az állam forintalapú likviditását tovább hizlalhatja.

2016.02.16 09:22 Barcza: még több állampapírt adunk a magyaroknak

Az idei finanszírozási szükségletek vártnál jobb alakulását az is erősítheti a Citi szerint, hogy a költségvetés finanszírozási igénye elmaradhat a tervezett 762 milliárdtól. Emellett egyrészt az állami tulajdonú bankok privatizációs bevételeiből, másrészt a befagyasztott EU-források esetleges megnyitásából további egyszeri bevétele származhat az államnak. Az uniós források feloldásáról egyelőre nincs hivatalos megállapodás, de a magyar hatóságok magabiztosnak tűnnek, hogy komolyabb forrásvesztés nélkül hozzájuthatunk a kérdéses 2 milliárd euró körüli összeghez - jegyezte meg.

Gárgyán Eszter szerint a fenti tényezőknek köszönhetően könnyen lehet, hogy a tervekkel ellentétben mégsem lesz szükség euró- vagy dollárkötvény kibocsátására, elég lesz egy néhány százmillió eurós jüankötvényt a piacra dobni, ami szintén szerepel a tervek között. Emellett az elemző hozzáteszi, hogy az adósságkezelő visszavásárlási aukciói és a forintkibocsátás várható visszafogása támogathatja a hozamgörbét.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium