Náluk van a magyar adósság

2016. január 29. 10:25  english version   
nyomtatás
 
Ugyan decemberben jelentős mennyiségű állampapírt adtak el a magyar bankok, de így is a pénzügyi szektor volt a 2015-ös átrendeződés egyik főszereplője, hiszen több mint 1700 milliárd forinttal nőtt az állományuk. A másik nagy vásárló a lakosság volt, mely szintén több mint ezermilliárddal növelte befektetését magyar állampapírban. Közben viszont a külföldiek - elsősorban a Franklin Templeton - folyamatosan adták el magyar kötvényeiket.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

Péntek reggel jelentek meg az MNB legfrissebb adatai, melyek szerint a magyar bankok decemberben nettó 195,1 milliárd forinttal csökkentették állampapír-kitettségüket, így a hónap végén 6322,3 milliárd forintnyi kötvény volt a kezükben. Ennél nagyobb leépítésre 2014 augusztusa óta nem volt példa, egy év alatt azonban így is 1712,1 milliárd forinttal nőtt az állomány. Ennek oka elsősorban a jegybank önfinanszírozási programja, mely igyekszik az állampapírok felé terelni a bankokat. Ez főleg június után volt intenzív, hiszen az MNB akkor jelentette be, hogy szeptember végétől a korábbi 4500 milliárdról 1000 milliárdra csökkenti a kéthetes jegybanki betétek állományát. Ennek hatása főleg júniusban, szeptemberben és októberben mutatkozott meg, csak abban a három hónapban több mint 1000 milliárd forint volt a nettó tranzakció a bankok részéről. Az év tizenkét hónapjából egyébként tíz esetében pozitív volt a nettó tranzakció a bankok részéről.

Náluk van a magyar adósság


A fentiekkel párhuzamosan a lakossági állampapírok állománya 2015-ben is intenzíven növekedett, az ÁKK statisztikája szerint több mint 1100 milliárd forinttal több kötvény volt a háztartások kezében az év végén, mint egy évvel korábban. Ezen belül a legnépszerűbb a Kamatozó Kincstárjegy volt. A 2016-os évre az adósságkezelő 500 milliárd forintos nettó növekedéssel számol, de egy csütörtöki háttérbeszélgetésen már elhangzott, hogy a januári eladások is kedvezően alakultak, így akár ennél lényegesen nagyobb is lehet a növekedés.

Náluk van a magyar adósság


A másik oldalon a külföldiek nettó eladók voltak, az adósságkezelő honlapján található statisztika szerint egy év alatt majdnem ezermilliárd forinttal csökkent a külföldiek forintkötvény-állománya:

Náluk van a magyar adósság


Ezen belül a korábban elsőszámú hitelezőnknek számító Franklin Templeton volt a legnagyobb eladó, a cégnek egy év alatt 6,5 milliárd dollárral csökkent a teljes magyar kitettsége:

Náluk van a magyar adósság

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium