Nem elég vonzó a bankoknak az MNB kamatcseréje

2016. január 7. 13:07    
nyomtatás
 
A három futamidő (három, öt és tíz év)esetében összesen 10 milliárd forint értékben kötött kamatcsere-ügyleteket csütörtökön a jegybank - derül ki az MNB honlapján megjelent statisztikából. Vagyis ha erősebben akarják a kötvénypiac felé terelni a bankokat, akkor a mostaninál vonzóbb ajánlattal kell előállniuk.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

Az MNB előzetesen 65 milliárd forintot hirdetett meg a csütörtöki kamatcsere-tenderen, a három és ötéves futamidőre 25-25, míg a tízévesre 15 milliárdot szántak. Ezzel szemben a bankok a hároméves és a tízéves tenderen mindössze 5-5 milliárdnyi ajánlatot nyújtottak be, az ötévesre pedig nem érkezett ajánlat. A fenti mennyiséget az MNB el is fogadta, de így is sikertelennek mondható a tender.

Mi a jelentősége az IRS-tendereknek?
Az MNB swap tenderei arra jók, hogy azok a kereskedelmi bankok, amelyek magyar 3, 5 és most már 10 éves állampapír kitettséget vállalnak, a hozamkockázatukat olyan módon tudják kiküszöbölni, hogy swap ügyleten változó kamatot kapnak az MNB igen vonzó árazása mellett.

Az MNB célja az, hogy a bankokat minél inkább az állampapírok felé tereljék az eddigi irányadó eszközből, ezzel pedig még inkább stabilizálja az állampapírpiacot a keresleti oldal megtámogatásával és ezáltal leszorítva az államadósság kamatterhét. Cserébe a másik oldalon (a jegybanki mérlegben) még inkább elköteleződik a kamatok alacsonyan tartása mellett, mert a Növekedési Hitelprogram pénzteremtésén keresztül növeli az irányadó eszközbe lecsapódó állományt (igaz onnan is erőteljesen ki akarja űzni a pénzt), másrészt a swapok agresszív árazásán keresztül jelentős (több százmilliárdos) állományt épít fel.

Mindkettőn jelentős kamatvesztesége keletkezne, ha valamilyen ok miatt majd meg kell emelni az alapkamatot, így ezt feltehetően igyekszik majd elkerülni, illetve mérsékelni a mértékét, ha valamiért majd szükség lesz rá. Ennek viszont feltehetően a forint árfolyama, azon keresztül pedig a külföldi állampapír befektetők látják majd a hátrányait.

A jegybank piacinál kedvezőbb árazású IRS-tendereihez egyébként a külföldi szereplők nem férnek hozzá, így ez az eszköz arra is szolgál, hogy tovább csökkentse a külföldiek részarányát a magyar kötvénypiacon.


Az MNB korábban maga is többször utalt arra, hogy az önfinanszírozási program finomhangolása j9öhet az év elején, az elemzők szerint ez azt jelentheti, hogy a mostaninál is vonzóbb diszkontot kínálnak majd az IRS-tendereken, illetve megemelik a meghirdetett mennyiséget. Bejelentés erről egyelőre nincs, a szakemberek szerint a januári kamatdöntő ülés után állhat elő a részletekkel a jegybank. A mostani aukciót nézve rá is férne a finomhangolás a rendszerre, a jelek szerint még nincsenek eléggé ösztönözve a bankok a kamatcsere igénybevételére, illetve a kötvényvásárlásokra. A csütörtöki kötvényaukción egyébként meglepően gyenge volt a kereslet, ennek egyik oka lehet a kamatcsere-ügyletek elmaradása.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium