Nem fogytak jól a tízéves kötvényeink

2016. január 21. 11:50    
nyomtatás
 
Összességében a tervezett 50 helyett 65 milliárd forint értékben adott el állampapírokat az ÁKK a csütörtöki aukción, azonban főleg a rövidebb (három- és ötéves) papírok iránt volt kereslet.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

A hároméves kötvények esetében a meghirdetett 20 milliárdos mennyiségre 75,9 milliárd forint összegben nyújtottak be ajánlatot a befektetők. Hasonlóan magas keresletre tavaly november végén volt legutóbb példa, az érdeklődést látva az adósságkezelő 30 milliárdra emelte az elfogadott mennyiséget. Az átlaghozam 2,3 százalék lett a legrövidebb kötvények aukcióján, ez 17 bázisponttal volt alacsonyabb a két héttel ezelőttinél és 52 bázisponttal volt magasabb a szerdai másodpiaci hozamnál. Utóbbit az magyarázza, hogy új sorozat aukcióját kezdte meg az ÁKK, mostantól 2019/C sorozatból adnak el, miközben a referencia állampapír még a korábbi 2018/C. Vagyis gyakorlatilag a most aukciózott papír egy évvel hosszabb, mint a referencia.

Nem fogytak jól a tízéves kötvényeink


Az ötéves papírok esetében a szintén 20 milliárdos kínálatra 37,4 milliárd forintnyi kereslet volt a piacon, amiből 25 milliárdot el is fogadtak. Az aukciós hozam kilenc bázisponttal 2,74 százalékra csökkent, a referenciahozamhoz képest viszont szintén nagy ugrás volt, mivel a hároméves papírhoz hasonlóan átálltak egy új sorozatra, a 2021/B-re.

Nem fogytak jól a tízéves kötvényeink


A tízéves kötvények esetében az ÁKK 10 milliárd forintos eladást tervezett, 15,6 milliárdnyi kereslet mellett ez teljesült is. Az aukciós hozam ebben az esetben nyolc bázisponttal 3,6 százalékra emelkedett, míg a korábbi 2025/B sorozatú referenciapapírnál 30 bázisponttal volt magasabb a mostani 2027/A sorozat aukciós hozama.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium