Öthavi csúcson a magyar államcsőd kockázata

2012. június 1. 13:01    
nyomtatás
 
Ma mintegy 20 bázisponttal ugrott a magyar állam kiemelten figyelt 5 éves CDS-felára, így a déli 630 bázispontos szint január közepe, a legutóbbi igen feszült periódus óta a legmagasabb. Igaz akkor a legmagasabb szint 730 bázispont volt.


Április végén, az Orbán-Barroso találkozó előtti ideges piaci környezetben az országkockázati mutató 600 bázispontig emelkedett, majd a brüsszeli fordulat hatására átmenetileg 500 bázispont alá is beesett. Azóta a forint gyengülésével, illetve az állampapír hozamok emelkedésével párhuzamosan a CDS-felárunk is fokozatosan emelkedett. Amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: a forintpiacon már két hét után "elfelejtették" a brüsszeli fordulatot, a külföldiek ismét kezdtek a forint gyengülésére számító pozíciók felé fordulni.

2012.06.01 07:12 Két hét alatt "elfelejtették" az Orbán-Barroso találkozót

A forint gyengülésével párhuzamosan az államcsőd piacon árazott kockázata leginkább amiatt nő, mert az MNB-törvény körüli magyar kormányzati huzavona miatt bizonytalan a pénzügyi tartalékot jelentő EU/IMF hitelmegállapodás megkötése, illetve annak időzítése. Ez pedig alapvetően rányomja a bélyegét a magyar állam fizetőképességének megítélésére még akkor is, ha annak jelenlegi pénzügyi helyzete ezt nem feltétlenül indokolja. A piacok azonban sokkal inkább a jövőbeli finanszírozási lehetőségekre koncentrálnak, ami részben az igen negatív nemzetközi piaci környezet mellett sajnos indokolt.

2012.06.01 10:30 MNB-törvény: az utolsó pillanatban teljesül az EU kérése?

A magyar állam jelenleg legalább 9 milliárd eurónyi (forintban és devizában fennálló) különböző likviditású pénzügyi tartalékkal bír. A jegybank április végi adatai szerint a kormányzati betét az MNB-nél 1863 milliárd forintot tett ki (forint és devizaalapon együtt), ezen felül pedig szükség esetén az állam számolhat a nyugdíjpénztáraktól kapott vagyon még nem értékesített részével (február végi adat: 720 mrd Ft), illetve az állam által a MOL-ban tavaly vett 21%-os pakett eladásából befolyó összeggel is. A MOL-pakett jelenlegi piaci árfolyamon kb. 330 milliárd forintot érhet, míg az állam 540 milliárd forint körüli összegért vehette.

Öthavi csúcson a magyar államcsőd kockázata


A 630 bázispontos magyar CDS-felár azt jelenti, hogy a magyar állam következő 5 évre vonatkozó kumulált csődvalószínűsége mintegy 35%-os. Ez egyébként a szűkebb értelemben vett régiónkban továbbra is a legmagasabbnak számít.

Öthavi csúcson a magyar államcsőd kockázata

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium