Szép csendben Matolcsyék is besegítettek a kormánynak az év végén

2017. január 9. 16:25    
nyomtatás
 
Eddig nem dicsekedtek vele, de 2016 végén is vásárolt vissza devizakötvényeket az ÁKK a jegybank segítségével - tudta meg a Portfolio az adósságkezelőtől. A decemberi művelet forrása valószínűleg a földárverésekből befolyt összeg volt, amit a kormány dedikáltan az adósság csökkentésére kívánt fordítani.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

Elárulta magát az ÁKK a decemberi prezentációban


Az ÁKK december végén mutatta be 2017-es finanszírozási tervet, amiben volt egy ábra a visszavásárlásokról és a csereaukciókról 2016-ban. Eszerint tavaly az eredetileg tervezett 270 milliárd forinttal szemben 864 milliárd forintért vásároltak vissza éven túli lejáratú forint állampapírokat, ezen felül volt 678 milliárd forintnyi csereaukció is. Ezeknek a műveleteknek a jelentősége az adósságkezelő szerint az, hogy a következő éveket tehermentesítse, illetve javítsa az adósság szerkezetét.

Szép csendben Matolcsyék is besegítettek a kormánynak az év végén


Sokkal érdekesebb volt azonban a grafikonhoz fűzött megjegyzés, mely szerint devizahitel előtörlesztést és devizakötvény visszavásárlást is végrehajtott az ÁKK 2016-ban. Az előtörlesztésről már tudtunk korábban is, azonban a devizakötvény-visszavásárlás új információ volt. Ezzel kapcsolatban feltettük a kérdéseinket már a sajtótájékoztatón feltettük, azonban akkor Barcza György vezérigazgató nem adott egyértelmű választ.

Az ÁKK Zrt. euró és dollár deviza államkötvényeket vásárolt vissza december 16-i és december 19-i pénzügyi teljesítéssel, összesen 160,14 millió euró és 2,5 millió dollár értékben

- válaszolta később írásban is feltett kérdésünkre az adósságkezelő.

Vagyis összességében ennek nem volt nagy szerepe, hiszen a napi hivatalos árfolyamokkal számolva 50 milliárd forintnyi eurókötvényről és majdnem 750 millió forintnyi dollárban denominált állampapírról volt szó, ez a két tényező összességében kevesebb mint 51 milliárddal csökkenthette az adósság év végi összegét.


Pontosan mit vettek vissza?


Az ÁKK kérdésünkre azt is elmondta, hogy 2015-höz hasonlóan tavaly is az MNB közreműködésével vásároltak vissza devizakötvényt, hiszen az adósságkezelő a másodpiacon nem vásárolhat, hivatalos visszavásárlási aukciót pedig nem hirdetett meg. Ilyen esetekben a jegybank vásárolja meg a kötvényt a másodpiacon, majd az ÁKK közvetlenül az MNB-től vásárolja azt meg és vonja be.

Emlékezetes, hogy 2015-ben több kisebb részletben vásárolt vissza összesen egymilliárd eurónyi devizakötvényt az MNB, amit aztán decemberben az adósságkezelő be is vont. Az illetékesek hivatalosan nem ismerték el, hogy a Franklin Templeton lett volna az eladó, azonban egyrészt az amerikai alapkezelőnek volt csak ilyen nagy pozíciója a magyar állampapírpiacon, másrészt ők éppen 2015-ben szálltak ki fokozatosan. Ezek a feltűnő egybeesések pedig mind arra utalnak, hogy a jegybank elsősorban a Templetonnal üzletelt.

Szép csendben Matolcsyék is besegítettek a kormánynak az év végén


A 2016-os visszavásárlásokról az ÁKK annyit árult el, hogy a 2018-as lejáratú eurókötvényből 55,14 millió eurót, a 2020-as eurókötvényből 105 millió eurót, a 2018-as dollárkötvényből pedig 2,5 millió dollárt vett vissza. Mindez azért érdekes, mert a 2018-as lejáratú eurókötvény 5,75%-os éves hozama kifejezetten magasnak számít, a 2020-as eurós papírunk 3,875%-os éves hozama viszont ennél lényegesen alacsonyabb. Az említett dollárkötvényt 4,125%-os hozam mellett bocsátotta ki az adósságkezelő 2013-ban.

A forintkötvények visszavásárlását az ÁKK maga intézi aukciók keretében, vagyis ezek az adatok az adósságkezelő honlapján folyamatosan elérhetők. A már említett több mint 860 milliárd forintos vásárlások nagy részét 2017-es és 2018-as lejáratú papírok tették ki, vagyis ezekkel az idei és a jövő évet tehermentesítik elsősorban.

Szép csendben Matolcsyék is besegítettek a kormánynak az év végén


A földárverésekből lehetett erre is pénz


Az ÁKK-nál nincs dedikálva forrás az ilyen visszavásárlásokra, és az államháztartáson belül is szabadon rendelkezhet a kormány arról, hogy milyen forrásokat fordít esetleg adósságcsökknetésre. Az alábbi ábrán látszik, hogy a kormányzat betéteiként kezelt úgynevezett kincstári egységes számla összege bármikor lehetővé tesz akár ennél nagyobb összegű adósságtörlesztést is. A mostani visszavásárlás egyetlen furcsasága, hogy korábban nem volt szó devizakötvény visszavásárlásáról.

Szép csendben Matolcsyék is besegítettek a kormánynak az év végén


Ha már pántlikázni akarunk, akkor fogalmazhatunk úgy, hogy ezt a visszavásárlást a földárverésekből befolyó pénz tette lehetővé. Kormányzati szereplők ugyanis hónapok óta beszélnek arról, hogy a földárverésekből befolyt mintegy 270 milliárd forint az adósság csökkentésére megy majd el. Az év végén az ÁKK vezérigazgatója már utalt arra, hogy ez az adósságcsökkentés már meg is történt, így a deviza mellett a jelentős novemberi és decemberi forintkötvény-visszavásárlásoknak is ez lehetett a forrása, illetve részben ennek lehetett köszönhető a komoly ugrás a kesz-állományban ősszel (ennek másik oka az EU-val való aszfaltügyi megállapodás lehetett, ami 180 milliárd forint egyszeri bevételt jelentett).

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium