Teljesült Matolcsyék terve, de még nagyobbat álmodhatnak

2016. január 4. 15:04    
nyomtatás
 
Sikerült az év végére 1000 milliárd forint alá csökkenteni a jegybanki kéthetes betét állományát, vagyis teljesült a Magyar Nemzeti Bank (MNB) terve, azonban a felszabaduló likviditás nagyobb része nem az állampapírpiacra, hanem az új három hónapos jegybanki eszközbe folyt be. A program így is sikeres volt, hiszen több százmilliárdnyi keresletet sikerült az állampapírok felé terelni, a következő nagy feladat pedig az lehet, hogy a három hónapos eszközből is az állampapírok felé tereljék a bankokat.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

Így sikerült összehozni a nagy célt


Három hónap alatt 4512,5 milliárd forintról 958,1 milliárdra csökkent a jegybank kéthetes betétállománya, vagyis teljesült az MNB terve, hiszen a jegybank az év végére 1000 milliárd alá csökkentette az állományt. Először úgy nézett ki, hogy ennél lényegesen gyorsabban teljesülhet a terv, végül a jegybanki statisztika szerint december 23-ára esett először a kérdéses határ alá az állomány, sőt akkor 900 milliárd alatt is volt, majd az év végére már egy kicsit emelkedett.

Teljesült Matolcsyék terve, de még nagyobbat álmodhatnak


Bő három hónap alatt 3554,4 milliárd forint tűnt el a jegybanki kéthetes állományból, érdemes megvizsgálni, hova mehetett ez a pénz. Azt már szeptemberben tudtuk, hogy alapvetően az alábbi forrásokba vihetik a bankok az összeget:

  • állampapírba
  • az új három hónapos jegybanki eszközbe
  • overnight (egynapos) jegybanki betétbe
  • tartalékszámlára


Az MNB igyekezett arra ösztönözni a pénzintézeteket, hogy a fenti lehetőségek közül az állampapírt válasszák, ezért döntöttek például a kamatfolyosó eltolásáról, ami az egynapos kamatot csökkentette.

2015.09.30 05:50 3500 milliárd forintot mozgatnak meg Matolcsyék

Most megpróbáltuk összeszedni, hova folyt a pénz, amit kitereltek a kéthetes betétből:

  • az MNB statisztikái szerint szeptember és november között (a decemberi adatok még nem állnak rendelkezésre) összesen 763,7 milliárd forintnyi nettó állampapír-tranzakciót regisztráltak a bankok mérlegében, vagyis a pénzintézetek ekkora összegben vehettek állampapírt.

Teljesült Matolcsyék terve, de még nagyobbat álmodhatnak


  • az új három hónapos irányadó eszköz állománya 2986,8 milliárd forint volt december végén.

Teljesült Matolcsyék terve, de még nagyobbat álmodhatnak


  • a banki tartalékszámlák egyenlege szeptember 23. és december 31. között 147,1 milliárd forinttal csökkent, vagyis onnan további likviditás szabadult fel.


  • az egynapos betétek állománya pedig minimálisan csökkent a kérdéses időszakban.


A fentiekből az látszik, hogy ugyan az önfinanszírozási program generált érdemi keresletet az állampapírpiacon, de a likviditás legnagyobb része az új három hónapos irányadó eszközben találta meg a helyét. Az eddig elérhető statisztikák szerint a megmozgatott több mint 3500 milliárd forint 21 százaléka jelent meg az állampapírpiacon, a fennmaradó majdnem 80 százalék pedig az új jegybanki irányadó eszközben tűnt fel. Vagyis abból a szempontból sikeres volt az MNB törekvése, hogy sikerült megakadályoznia, hogy az egynapos betétbe és a tartalékszámlákra kerüljön a pénz. Azt nem is lehetett előzetesen várni, hogy a teljes összeg az állampapírpiacon jelenik majd meg, hiszen az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) az év végéhez közeledve visszafogta az állampapír-kibocsátást az adósságcél teljesülése érdekében (azt követően, hogy az év első háromnegyedévben túlteljesítette az időarányos kibocsátást).

Teljesült Matolcsyék terve, de még nagyobbat álmodhatnak


Maradt még cél 2016-ra is


Az MNB célja 2016-ban is várhatóan az lesz, hogy az állampapírpiac felé terelje a bankokat, a kéthetes betét állományának leapasztása után most az lehet a következő lépés, hogy a közel 3000 milliárd forintos három hónapos állomány egy részét is az állampapírok felé terelje. Ráadásul az év elején a kínálatot is felpörgetheti az ÁKK, hiszen a tavaszi jelentős devizatörlesztések miatt komoly forintforrásra van szüksége a magyar államnak.

Nagy Márton, a jegybank alelnöke már decemberben jelezte, hogy az év elején terítékre kerülhet az önfinanszírozási program módosítása, kiemelte, hogy "nagy lépésekre" készülnek. A szakember kiemelte, hogy a fő cél az, hogy a bankok hosszú futamidejű kötvényeket vegyenek, ehhez az MNB hajlandó lesz támogatást is nyújtani. A fő cél az lehet, hogy még vonzóbb legyen a kamatcsere eszköze. Vagyis valószínűleg a kéthetente esedékes IRS-tendereken fognak még vonzóbb árazást kínálni, illetve felemelik majd a tenderek keretösszegét. A kamatcsere-aukciókkal az MNB célja az, hogy a bankok kivédjék egy esetleges későbbi kamatemelés számukra kedvezőtlen következményeit, ennek igénybevételét teheti olcsóbbá a jegybank.

2015.11.09 05:50 Még csak most indul be igazán Matolcsyék unortodoxiája

Néhány piaci elemző 2015 végén már felvetette azt is, hogy a magyar jegybank akár közvetlen másodpiaci kötvényvásárlásba is kezdhet annak érdekében, hogy extra keresletet támasszon a piacon, Nagy Márton azonban határozottan cáfolta, hogy erre készülnének.

A vonzóbb IRS-tenderek mellett az MNB megpróbálhatja a még mindig közel 1000 milliárdos kéthetes állományt tovább apasztani vagy teljesen eltörölni. Emellett a tőke- és likviditási követelmények szigorításával terelheti az állampapírpiac felé a bankokat az adósságkezelő, hiszen az állampapírok kedvezőbb elbírálás alá esnek, mint a jegybanki eszközök likviditási szempontból. Emellett elképzelhető még a kamatfolyosó további eltolása, vagyis az egynapos kamat negatív tartományba csökkentése, ha esetleg az overnight felé mozdulna el a bankok kereslete az állampapírok helyett.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium