Előfizetői tartalom

Mit lép a rejtélyes nyári vevő? - Az ország sorsa múlhat rajta

Czoboly Márton
Amint arra tegnap felhívtuk a figyelmet: három és fél hónapos mélypontra csökkent a külföldi befektetők magyar állampapír állománya a Moody's felőli magyar leminősítés után, így még fontosabbá vált, hogy a magánnyugdíjpénztári átalakítások miatt instabilabbá vált állampapírpiacon hogyan reagálnak a legnagyobb piaci szereplők. Három hete, a befektetési alapkezelők leminősítésre adandó válaszreakcióját körbejáró cikkünkben már rámutattunk: nyáron volt, aki még akkor is zsákolta a magyar papírokat, amikor a többi külföldi már inkább az eladói oldalon állt. Az akkori titokzatos óriási vevő a Templeton Alapkezelő volt, amely alapjain keresztül szeptember végére már mintegy 25%-át birtokolta a külföldi befektetők teljes magyar forintalapú állampapír állományának. Emiatt kiemelten fontos, hogy hogyan reagál a mostani, leminősítésekkel tarkított igen bizonytalan nemzetközi befektetői környezetben az óriás szereplő.

Zsákolás Amint arra három héttel ezelőtti cikkünkben már utaltunk: "a hazai államadósság kockázatainak növekedésével a külföldi befektetők tulajdonában lévő államkötvény állomány nem csökkent olyan jelentősen, ami részben annak is köszönhető, hogy volt olyan piaci szereplő, aki folyamatosan erősítette a piac vevői oldalát." Jelzésünk szerint az egyik legnagyobb...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés