Előfizetői tartalom

Innen már nincs visszaút - Jöjjön csak a pénzözön!

Olyannyira felhevült várakozások épültek ki az Európai Központi Bank mai lépésével kapcsolatban, hogy tulajdonképpen már nincs is visszaút a számukra. Ha az olasz Mario Draghi vezette jegybank csalódást kelt, akkor az euró felértékelődése és a kötvényhozamok megugrása de facto monetáris szigorítást eredményez majd, ami pedig nem volna más, mint egy óriási rúgás a földön fetrengő Európába. Ez szerintünk képtelenség lenne, így pedig szinte biztosra vehető, hogy ma délután megszületik az igazi európai QE. Nagyon sokáig halogatta ezt az öreg kontinens, amire észérveket nem is nagyon tudunk felhozni. Talán az egyetlen szerencse, hogy így az amerikaiak, a britek és a japánok példáiból merítve profibban tudjuk majd csinálni. Persze várjuk azért ki a végét, a show délután fél háromkor kezdődik.

Mégis mióta várjuk már ezt? Úgy tűnik, hogy hat évvel az amerikaiaktól lemaradva az öreg kontinens jegybankárai is elkezdenek végre széles körben államkötvényeket vásárolni - ezt várja legalábbis a piac elsöprő többsége a mai döntésüktől. Hogy miért vártak eddig? Nem tudjuk. Ha azért, mert azt gondolták, elég lesz a kamatok további apró vagdosása és némi hitelöntés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés