Előfizetői tartalom

Kicsit lassítottak a bankok, de tavaly is két kézzel vették az állampapírt

Portfolio
A 2015-ös 1700 milliárd után tavaly nettó 926 milliárd forint értékben vettek állampapírt a bankok - derül ki az MNB a napokban megjelent statisztikájából. Így a pénzintézetek kezében lévő állomány az év végére 7300 milliárd forint fölé emelkedett, ami egyrészt a jegybank önfinanszírozási programjának köszönhető, mely fokozatosan ösztönzi állampapír-vásárlásra a bankokat.

Decemberben nettó 62,9 milliárd forint értékben adtak el állampapírt a bankok a jegybank statisztikája szerint, de az év egészében így is 926 milliárd forintos volt az állománynövekedés. Negatív nettó tranzakciót december mellett csak szeptemberben és júniusban regisztráltak 2016 során, a legnagyobb növekedést pedig márciusban láthattuk, amikor több mint 314 milliárd értékben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés