Előfizetői tartalom

Történelmi mélypontra csökkentjük a magyar devizaadósságot

Idén legalább 1,2 milliárd eurónyi devizaadósságot törlesztünk előre, de ha a forintalapú többletkibocsátás még jobban alakul, akár többről is szó lehet - mondta el Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója a Portfolio-nak. Ez által idén már 32 százalékra süllyedhet az államadósságunk devizaaránya, a reális távlati cél pedig a 25 százalék elérése. Devizakötvény kibocsátása jövőre bár lehetséges, a szándék az, hogy ne kerüljön rá sor. A lakossági állampapírok a jelenlegi árazások mellett nagyon jól mennek, az állomány idén elérheti a 3000 milliárd forintot is, így egyelőre az adósságkezelő nem tervezi új termék bevezetését.

Előtörlesztés lesz, trükközés nem. Portfolio: Kezdjük az egyik leginkább kényes kérdéssel: mit szóltak ahhoz, hogy a jegybank pont szeptemberre időzítette a fő instrumentumának átalakítását, és nem jövőre, amikor a nagyobb lejáratok forintalapú refinanszírozást segíthette volna mindez? Barcza György: Ez a döntés alapvetően két lehetőséget ad nekünk: az egyik...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés