Begyújtotta a rakétákat a forint, de hamarosan kifogyhat az üzemanyag

2017. március 20. 06:05  english version   
nyomtatás
 
Az MNB további laza monetáris politikája és a megnövekedő nemzetközi kockázatok miatt a következő hetekben-hónapokban ismét inkább a gyengülés felé mozdulhat a forint a legfrissebb elemzések szerint. Ugyanakkor továbbra is szűk sávban mozoghat az árfolyam, 315 feletti euró-forint jegyzésekre kicsi az esély, viszont a "jó öreg" 310-es szintet ismét megugorhatja az árfolyam.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

Péntek délre megint intenzív erősödésbe kezdett a forint az euróval szemben, így kora délutánra 309 alá esett az árfolyam. Ezzel egy hét alatt 1,3%-os erősödést tudott felmutatni a magyar deviza. Az elemzők szerint azonban nem tart sokáig ez a helyzet, hamarosan megint inkább a gyengülés felé indulhat a magyar deviza.

Begyújtotta a rakétákat a forint, de hamarosan kifogyhat az üzemanyag


A héten az ING Bank elemzői például azt emelték ki elemzésükben, hogy az utóbbi időszakban főleg a viszonylag nyugodt nemzetközi környezet és a továbbra is erős fundamentumok támogatták a forintot, ennek köszönhetően sikerült februárban egészen 307,5-ig erősödni az euróval szemben. Március elején aztán a deviza visszatért a "jó öreg" 310-es árfolyam fölé azzal párhuzamosan, ahogy a feltörekvő piacokkal kapcsolatos hangulat általánosságban romlott.

A szerdai Fed-kamatemelés után az ING szerint március végén az MNB ismét erős üzenetet küldhet a piacoknak a laza monetáris politika szükségességéről, ez pedig ismét a 310-316-os sávba lökheti az euró-forint jegyzést a második negyedévben.


Erre csak rátehet még egy lapáttal az Európában várhatóan megnövekvő kockázatkerülés a közelgő francia választások miatt. A bank szakemberei szerint azonban csak átmeneti lesz a forint gyengülése, a negatív tényezők elmúltával a harmadik negyedévben ismét lefelé indulhat az euró-forint jegyzés.

A Commerzbank legutóbb a múlt héten megjelent friss inflációs adat kapcsán emlékezett meg a forintról, a német bank szakemberei szerint a februárban 2,9%-ra emelkedett pénzromlási ütem egyértelműen negatív a forint szempontjából, mivel az eddigi jegybanki kommunikációból egyértelműen az derült ki, hogy a Monetáris Tanács egyáltalán nem fog reagálni a magasabb inflációra, vagyis nem vesz majd visszább a laza politikájából.

Éppen emiatt a forint a következő hónapokban 315-ig gyengülhet majd ismét az euróval szemben - teszik hozzá.


Az elemzők szerint az MNB továbbra is laza politikáját támogathatják a növekedési kilátások is. A tavalyi gyenge év után ugyanis 2017 első felében magára találhat a magyar gazdaság, de a második félévi kilátások továbbra is bizonytalanok, ilyen környezetben pedig a jegybank könnyen érezheti úgy, hogy az élénkítés érdekében továbbra is fenn kell tartania támogató politikáját. Összességében a Commerzbank azzal számol, hogy az egész régióban a magyar jegybank hajlik majd leginkább a laza kondíciók fenntartása felé annak ellenére is, hogy további kamatvágásokra nincs sok esély. Ez pedig szerintük nem csak rövidtávon, hanem az egész évben nyomást helyezhet a forintra, 2017 végére 320-ig emelkedhet az euróval szembeni árfolyam.

Begyújtotta a rakétákat a forint, de hamarosan kifogyhat az üzemanyag


A napokban az Erste Bank is friss elemzéssel jelentkezett a kelet-közép-európai devizákkal kapcsolatban, a cég elemzői arra számítanak, hogy a következő negyedévekben folytatódik majd a széttartás a régióban. Az év végéig szerintük három deviza tud majd erősödni (cseh korona, horvát kuna, lengyel zloty), másik három (forint, román lej, szerb dínár) viszont a mostaninál gyengébb lehet 2017 végén. A legnagyobb erősödésre a cseh korona esetében látnak teret azt követően, hogy várhatóan áprilisban a jegybank eltörli a 2013 ősze óta fennálló küszöböt az euró-korona árfolyam esetében. A kuna és a zloty ezzel szemben legfeljebb egy százalékkal erősödhetnek az euróval szemben egyrészt a kamatkülönbözet miatt, másrészt pedig azért, mert a lengyelek esetében a piac elkezdheti árazni a 2018 első félévében várható első kamatemelést.

A forinttal kapcsolatban az Erste Bank azt emeli ki, hogy a magyar deviza ellenálló volt a nemzetközi hangulat változásainak az utóbbi hetekben. A fizetési mérleg folyamatos többlete erősödés felé ható nyomást helyez a forintra, ugyanakkor az MNB gyengébb (vagy legalábbis gyengén maradó) forintban érdekelt. A kamatok alacsonyan tartása pedig ellensúlyozza a forint esetleges erősödését.

A fentiek eredményeként 2015 közepe óta képtelen kimozdulni a forint a 305-318-as sávból az euróval szemben. Az elemzők szerint az év hátralevő részében is inkább a 310 feletti árfolyamokra lehet készülni, mivel a Monetáris Tanács kész akár tovább lazítani a kondíciókon. Hozzáteszik, hogy ha a Fed a vártnál gyorsabban emeli a kamatot, akkor forint még erősebben gyengülhet.

A címlapkép forrása: MTI/Rosta Tibor

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium