Fél százalékot gyengült a forint Percről-percre

2017. január 9. 17:15    
nyomtatás
 
Theresa May brit kormányfő egy vasárnapi interjúban a kemény brit kilépés forgatókönyvének bekövetkeztére utalt, így a font jelentős eséssel kezdte az új hetet, és így vele szemben a forint kéthavi csúcsra ugrott. Közben a régióban a török líra mélyrepülésbe kezdett hétfőn, feltehetően a kamatemelés kikényszerítésével összefüggő spekuláció hatására, amely mozgás a forintot és a zlotyt is magával rántotta.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

Fél százalékkal gyengült ma a forint 2017.01.09 17:15

A késő délutáni órákra 308,8-ig gyengült a forint az euróval szemben, ami fél százalékkal, illetve 1,5 forinttal magasabb szint a pénteki záróárfolyamnál. Hasonló mértékben gyengült a lengyel deviza is az euróval szemben.

A dollárral szemben alig gyengült a hazai valuta, egy dollárért jelenleg 292,2 forintot kérnek a bankközi piacon. Egy angol font 355,7 forintba kerül, ami 0,75 százalékkal alacsonyabb a pénteki záróárfolyamnál.

A török líra dollárral szembeni árfolyama úgy tűnik, 3,726 környékén állt meg, ez 2,1 százalékos gyengülést jelent a hétfői napon.

Miért zuhan a líra? 2017.01.09 12:05

A líra zuhanásában több tényező is szerepet játszik: az elmúlt hetekben is több robbantásos merénylet volt az országban (legutóbb a szilveszteri merénylet kapott nagyobb figyelmet), illetve az általános biztonsági helyzet is romlik. Az infláció megugrása már elindult, de várhatóan fokozódik és ez, illetve az általánosan romló üzleti klíma a Moody's hétfői közleménye szerint jelentősen rontani fogja a török bankok nemteljesítő hitelállományi helyzetét és ezáltal a profitabilitást is. A török jegybankon erős volt az elmúlt időszakban is a politikai nyomás, hogy ne emeljen kamatot (azt csak a külföldi spekuláció kényszeríti ki, de nincs rá szükség a hivatalos kormányzati retorika szerint) és piaci félelmek, illetve spekuláció szerint most is csak a szükségesnél kisebb lesz a kamatemelés, így ez fokozza a líra esését. A török lakosság hetek óra nagy volumenben vásárolja a külföldi fizetőeszközöket, miközben a politikai vezetők csaknem napi szinten ennek ellenkezőjét tanácsolják (illetve szólítják fel rá az embereket), de a török fizetőeszközzel kapcsolatos megingott bizalmat önmagában a szavakkal nem tudják helyreállítani.

A török miniszterelnök-helyettes ma azt is jelezte, hogy várhatóan április elején lesz a török alkotmányról a népszavazás, amelynek nyomán még erősebb elnöki rendszert építhetne ki Erdogan (2029-ig is hatalmon maradhatna és még több jogot kapna).

Zuhan a líra, a forint is kezdi megérezni 2017.01.09 11:31

A török líra mélyrepülésbe váltott a reggeli esés után: immár 2,2%-os a zuhanás mértéke az egyébként erősödő dollárral szemben. A líra heves mozgása immár kezdi éreztetni hatását a mi piacunkon is: a forint is hirtelen gyengülni kezdett, 307 közeléből 308 fölé ugrott az euróval szemben (0,2%-os mínusz) és a zlotyt is elkezdték adni (-0,5%). A dollár az euróval szemben elkezdett erősödni, 1,0550-ről 1,0510-ig, így a dollár/forint kurzus 292,8-ig emelkedett.

A legutóbbi török inflációs adatok az eddigi líragyengülés és az egyéb hatásokat már jól mutatták: elkezdett újra emelkedni a török infláció, amit a mostani líraesés, illetve a 8%-os török minimálbér-emelés bizonyára fokozni fog az újévben. Mindezek miatt a török jegybanknak a piaci várakozások szerint januárban legalább 25 bázisponttal emelnie kellene az irányadó kamatait (elég bonyolult a török monetáris politikai keretrendszer), de közben Erdoganék felől nagy a nyomás, hogy ne súlyosbítsák kamatemeléssel a török problémákat. Az is lényeges, hogy a Fitch januárban felülvizsgálja a török adósbesorolást és van rá esély, hogy leminősítik az országot, mindez pedig szintén nyomást helyez a lírára.

Kéthavi csúcsra ugrott a forint a hanyatló fonttal szemben 2017.01.09 09:00

Theresa May brit kormányfő egy vasárnapi tv-interjúban azt hangsúlyozta, hogy az EU-tagállamok felőli migráció korlátozása a legfontosabb és nem "félszívű" brit kilépésben gondolkodnak, hanem teljeskörűben. Mindez abba az irányba mutat, hogy a piacok által csak hard-Brexitnek nevezett forgatókönyv felé haladunk, azaz nem maradhat a közös piac része Nagy-Britannia, mivel ez nem kompatibilis a személyek (és az áruk, szolgáltatások, illetve tőke) szabad áramlásának alapelvével.

Uniós vezetők az elmúlt fél évben számtalanszor hangsúlyozták, hogy ha ezt nem tartják be a britek, akkor nem élvezhetik az 500 millió fős közös piac előnyeit (a brit cégek), így ez a félelem most újabb ütést okoz a fontnak, amely már 0,9%-os mínuszban jár a dollárral, illetve az euróval szemben 1,2170-nél, illetve 0,8650-nél (kéthavi fontmélypont). A font esése kapcsán az is lényeges, hogy a hard-Brexit esélyének növekedésével a skótok függetlenségi népszavazást rendezhetnek, amelyben elszakadnának Angliától.

Kéthavi csúcsra ugrott a forint a hanyatló fonttal szemben

Kéthavi csúcsra ugrott a forint a hanyatló fonttal szemben

A font újabb esésével, illetve a forint erős szinteken ragadásával a font/forint jegyzések 355-ig estek a bankközi piacon, amire két hónapja nem volt példa. Ez a kint dolgozó, a megtakarításaikat idővel hazahozni tervező magyaroknak nem túl jó hír, hiszen egyre kevesebbet ér forintban a felhalmozott megtakarításuk.

Kéthavi csúcsra ugrott a forint a hanyatló fonttal szemben

A nagy devizák közül érdemes figyelni az euró/dollárt is, amely a múlt héten intenzív dollárgyengülést mutatott, a jegyzések 1,04-ről 1,06-ig ugrott, majd a pénteki átfogó munkapiaci adatok és néhány Fed-jegybankár nyilatkozatának hatására kicsit újra erősödött a dollár 1,0540-ig.

Kéthavi csúcsra ugrott a forint a hanyatló fonttal szemben

A forint az euróval szemben ma reggel továbbra is kéthavi csúcsa közelében, 307,4-nél jár a bankközi piacon (pénteken 307 alá is benézett az árfolyam, ami november 10. óta a legerősebb forintot jelentette).

Kéthavi csúcsra ugrott a forint a hanyatló fonttal szemben

Közben a forint a dollárral szemben az egyhavi csúcsáról (290-nél) lefordult pénteken, ma reggel 291,5 körülről folytatódik a kereskedés.

Kéthavi csúcsra ugrott a forint a hanyatló fonttal szemben

Ijesztőnek látszik az, ami a török devizapiacon zajlik ma: már 1%-os esésben a líra a dollárral szemben és természetesen új történelmi líramélypontot jelent a 3,69 közeli árfolyam.

Kéthavi csúcsra ugrott a forint a hanyatló fonttal szemben

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 

Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium