Előfizetői tartalom

Gigászi erők feszülnek egymásnak a korlát eltörlése után

Portfolio
Bár nagyon sokan hatalmas ugrást és vad csapkodást vártak azután, hogy a cseh jegybank 3,5 év után eltörli a korona árfolyamkorlátját, ez mégsem történt meg a héten, sőt meglepően nyugodtra sikeredett a szabad lebegés első két kerekedési napja. Londoni nagybankok elemzései és saját megítélésünk alapján azonban ez nem feltétlenül nagy meglepetés, legalább három ok miatt. Abban azonban lényegében mindenki egyet ért, hogy a vártnál hamarabb jött a korlát eltörlése, aminek az lehetett az oka, hogy a jegybank már csak rendkívül nagy intervenciók árán tudta azt fenntartani. Abban is nagy az egyet értés, hogy az előttünk álló időszakban várhatóan erősödik majd a korona az euróval szemben, de ez valószínűleg fokozatos lesz. Ha viszont túl lanyha lenne, akkor erre bizonyára "rásegít" majd a jegybank a kamatemeléssel, amelyet sokak meglepetésére máris belengetett az intézmény.

Nem ismételte meg magát a történelemA cseh árfolyamkorlátot 2013 novemberében vezette be a jegybank a 27-es szintnél, azaz jelezte, hogy ennél nem erősödhet tovább a korona az euróval szemben a deflációs veszélyek miatt és a szint megtartása érdekében hajlandó korlátlan mértékben eurót vásárolni. Ez az elköteleződés nagyon hasonlított arra, mint amit a svájci jegybank...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés